Defensie uitgekleed

Levering tanks Oekraïne hapert: landen aarzelen, producenten eisen garanties

Door Chris Koenis··Aangepast:
© EPALevering tanks Oekraïne hapert: landen aarzelen, producenten eisen garanties
RTL

De beloofde levering van tanks door Europese landen aan Oekraïne komt maar moeizaam op gang. Veel landen blijken onderdelen te missen of willen eerst zelf vervangende tanks kopen, meldt The New York Times. Al zijn militair analisten in Nederland minder negatief.

De Duitsers gaven eind januari na een lange aanloop vol discussie alsnog toestemming voor de levering van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Die moderne gevechtstank moet voor een ommekeer zorgen aan het front, is de hoop. Oekraïne zegt daarvoor 300 westerse tanks nodig te hebben.

Duitsland levert zelf tanks (18 stuks) en geeft - erg belangrijk - als fabrikant ook andere landen de contractueel vereiste toestemming voor het doorleveren van Leopards. De voorwaarde die Duitsland stelde bij de levering was dat ook andere grote landen tanks leveren. Die hebben de Amerikanen (31 M1 Abrams-tanks) en eerder al de Britten (Challenger 2-tanks) inmiddels toegezegd.

Tanks Duitsland en VS naar Oekraïne: dit is waarom dit cruciaal kan zijn in de oorlog
Lees ook

Tanks Duitsland en VS naar Oekraïne: dit is waarom dit cruciaal kan zijn in de oorlog

Slechte staat

Maar nu, een maand na het Duitse besluit, worstelen Duitsland en zijn bondgenoten volgens de Amerikaanse krant om voldoende tanks bij elkaar te krijgen voor het vormen van twee bataljons met in totaal 62 voertuigen. En andere landen die eerder nog aandrongen om tanks te leveren hebben daar moeite mee, of twijfelen intern over hun levering.

Veel tanks zouden in slechte staat verkeren en het verkrijgen van reserveonderdelen blijkt lastiger dan gedacht. Staatshoofden willen dat de wapenindustrie in actie komt, maar die zou orders voor de lange termijn eisen voordat zij hun productie opvoeren.

In deze video vertellen we waarom moderne westerse tanks zo belangrijk zijn voor Oekraïne.

'Zal niet lang duren'

Mart de Kruif, oud-commandant der landstrijdkrachten, verwacht de Duitse tanks niet lang op zich zullen laten wachten. "De Duitsers hebben zelf alles in huis en doen ook het groot onderhoud die de tanks nodig hebben. Dus dat zal niet al te lang meer duren. Het probleem is meer om de hele logistieke keten op poten te krijgen, en dan vooral de munitie en rupsbanden die veel slijten."

Over het leren omgaan met de tanks door Oekraïense soldaten maakt hij zich geen zorgen. De Leopard 2-tank is een heel moderne, computergestuurde tank. Dat is niet al te moeilijk om te leren."

© RTL Nieuws

Gepensioneerde militairen helpen

Polen leverde afgelopen vrijdag - precies een jaar na de Russische inval van Oekraïense - de eerste vier Leopard 2-tanks. Of die tanks direct inzetbaar zijn, is onduidelijk. Wel worden Oekraïense militairen al enige tijd in Europa getraind in het gebruik ervan.

Hiervoor worden ook gepensioneerde militairen ingezet die in het verleden nog het eerste model van de Leopard hebben bestuurd. Nederland levert samen met Denemarken en Duitsland minstens 100 opgeknapte Leopard-gevechtstanks aan Oekraïne, samen met reserveonderdelen en munitie.

T72-tanks© EPA
T72-tanks

"Polen gaat binnenkort nog tien Leopard 2-tanks leveren", zegt defensiedeskundige Patrick Bolder. "En en ook nog eens een stuk of zestig T72-tanks die een upgrade hebben gekregen. Veel tanks moeten worden gereed gemaakt. Hoe complexer de systemen, hoe meer tijd dat kost. Maar ik zie geen opzettelijke obstructie. Het lijkt me dat nu wel snel meer landen gaan volgen."

Nu besloten is dat tanks aan Oekraïne geleverd mogen worden, staat de telefoon bij deze Belgische wapenhandelaar roodgloeiend.

Heeft Oekraïne hightechbom al in handen?

De VS beloofde vorige maand om een precisiebom met een bereik tot 150 kilometer, de zogeheten Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), te leveren aan Oekraïne. Een reeks krachtige explosies in de zuidelijke Marioepol, die door Rusland wordt bezet en op circa 80 kilometer van de frontlinie ligt, voedt nu de vermoedens dat Oekraïne - veel sneller dan verwacht - de beschikking heeft over deze hightechbom.

"Geloof me, afstand is vandaag de dag niet zo'n punt meer voor ons. Of het nu 100 kilometer is, of 150 kilometer", zei de voorzitter van de Oekraïense veiligheidsraad donderdag, zonder in detail te treden. De Himars-raketten waarover het Oekraïense leger al langer beschikt, hebben een maximaal bereik van zo'n 70 kilometer.

Lees meer over
NAVOOorlog in OekraïneWapenDuitslandPolenFinlandZweden