Veiligheidsraad

Hamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren, wil onderhandelen over details

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© SIPA Press FranceHamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren, wil onderhandelen over details
RTL

Hamas accepteert een VN-resolutie die Israël en Hamas oproept om de wapens neer te leggen in de Gazastrook. Hamas stelt wel als voorwaarde dat er nog aan de details moet worden gesleuteld voordat er een staakt-het-vuren komt. Ook Israël moet zich nog uitspreken over de resolutie.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde gisteravond in met het door de Verenigde Staten gepresenteerde plan voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook. 

Veertien van de vijftien leden van de raad schaarden zich achter de Amerikaanse oproep aan Hamas en Israël. Rusland onthield zich van stemming.

VN-Veiligheidsraad steunt Amerikaanse oproep bestand Gazastrook
Lees ook

VN-Veiligheidsraad steunt Amerikaanse oproep bestand Gazastrook

De VS legde zondag de laatste hand aan de tekst na zes dagen onderhandelen. De resolutie had minstens negen stemmen nodig om aangenomen te worden. Dat Hamas nu positief reageert op de VN-resolutie is volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een 'hoopvol teken'.

Zal er iets veranderen?

"Dit soort berichten is hoopvol, maar het is maar de vraag of er nu echt iets zal veranderen", zegt Pepijn Nagtzaam, verslaggever Midden-Oosten. "Er wordt immers al ruim acht maanden onderhandeld. Iedere keer zegt zowel Hamas als Israël open te staan voor gesprekken. Maar uiteindelijk worden de twee partijen het tot nu toe steeds niet eens."

Het gaat om de inhoud van een akkoord over een staakt-het-vuren en gevangenenruil waar Israël en Hamas het maar niet over eens worden, zegt Nagtzaam. "De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, zegt keer op keer dat hij Hamas wil vernietigen, en dat er geen permanent staakt-het-vuren moet komen, maar dat de oorlog na een gevangenenruil door moet gaan. Je kunt je voorstellen dat dat geen voorwaarde is waar Hamas mee akkoord wil gaan. Hamas wil een permanent staakt-het-vuren, én dat Israël zich volledig militair terugtrekt zodat Hamas in controle van Gaza kunnen blijven. En daar kan Israël weer niet mee akkoord gaan. Niemand wil toegeven."

Israël en Hamas onderhandelen al sinds het begin van de oorlog, maar praten niet direct met elkaar. De gesprekken gaan via tussenlanden, zoals Egypte, Qatar en Amerika. Hamas praat met onderhandelaars uit Egypte en Qatar, Israël praat met onderhandelaars uit Amerika. 

Die onderhandelaars praten vervolgens met elkaar, wisselen voorstellen en reacties uit, en gaan dan weer terug om tafel.

Zo ziet het Amerikaanse plan eruit:

Het gaat volgens de Amerikaanse president Joe Biden om een 'alomvattend' voorstel. Het moet door middel van een stappenplan leiden tot de vrijlating van alle gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen. In de eerste fase, die zes weken moet duren, zouden de Israëlische troepen zich terugtrekken uit alle bewoonde gebieden van Gaza en zouden vrouwelijke, oudere en gewonde gijzelaars vrijkomen. 

In die periode zou ook veel meer humanitaire hulp het gebied kunnen bereiken en kunnen Israël en Hamas onderhandelen over de tweede fase: een permanent einde aan de gevechten. In die fase moeten alle gijzelaars vrijkomen en alle Israëlische troepen Gaza verlaten. 

In de derde fase moet de Gazastrook weer worden heropgebouwd en kunnen ook de resten van overleden gijzelaars worden overgedragen aan hun families.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
HamasOorlog tussen Hamas en IsraëlIsraëlisch-Palestijns conflictIsraëlPalestijnse gebieden