'Oneerlijk dat ik het kreeg'

Oostenrijkse erfgename voegt daad bij woord: geeft 25 miljoen euro weg

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPOostenrijkse erfgename voegt daad bij woord: geeft 25 miljoen euro weg
RTL

Marlene Engelhorn, een 32-jarige steenrijke Oostenrijkse, heeft een bestemming gevonden voor de 25 miljoen euro die ze wilde weggeven. 50 Oostenrijkers van 17 tot 85 jaar hebben samen besloten hoe het geld besteed moet worden.

Engelhorn stamt af van de industrieel Friedrich Engelhorn, die chemieconcern BASF oprichtte. Ze is al jaren uitgesproken kritisch over de manier waarop ze haar vermogen kreeg. Het is volgens haar 'strijdig met ieder democratisch principe' dat ze invloed kreeg, simpelweg door in een rijke familie geboren te worden.

Goed doen voor het land

In januari besloot ze daarom het grootste deel van haar geërfde vermogen weg te geven, onder het mom 'als de staat het niet doet, doe ik het wel'. De inmiddels ex-miljonair liet 50 mensen, die een weerspiegeling vormden van de Oostenrijkse samenleving, samen nadenken over de beste besteding van het geld. 

Daarbij was de opdracht dat het geld iets goeds moest doen voor het land, de ongelijkheid in de samenleving moest verminderen en mensen uit kansarme milieus meer kansen moest bieden.

Steenrijke erfgename geeft 25 miljoen euro weg: 'Als de staat het niet doet, doe ik het wel'
Lees ook

Steenrijke erfgename geeft 25 miljoen euro weg: 'Als de staat het niet doet, doe ik het wel'

77 goede doelen hebben daardoor geld van Engelhorn gekregen. Daaronder zijn onder meer een initiatief om informatie te verspreiden over klimaatverandering, een stichting die hulp biedt aan daklozen, een organisatie die zich bezighoudt met betaalbare huisvesting, vrouwenopvangcentra en een onderwijsinstelling.

Engelhorn zegt 'oneindig dankbaar' te zijn voor het werk van de 50. Die zijn een voorbeeld voor de politiek, vindt ze, omdat ze er door goede gesprekken en discussies over onder meer rechtvaardigheid en sociale ongelijkheid samen uit zijn gekomen welke organisaties geld moesten krijgen, en hoeveel naar welke organisatie zou gaan.

Lees meer over
BelastingErfenisOostenrijk