Links blok wint

Premier Frankrijk dient ontslag in na exitpoll

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / EPAPremier Frankrijk dient ontslag in na exitpoll
RTL

In Frankrijk is de overwinning van het linkse blok bij de parlementsverkiezingen op straat gevierd door linkse demonstranten. Naar aanleiding van de exitpolls heeft de zittende premier Attal zijn vertrek aangekondigd. Marine Le Pen, de leider van het rechts-populistische RN, vindt de uitslag intussen 'slechts uitstel van de overwinning'.

De exitpolls van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen kwamen als een verrassing: niet het rechts-populistische Rassemblement National (RN) won de verkiezingen, maar het linkse blok Nouveau Front Populaire (NFP) wordt de grootste partij. Niemand haalde een absolute meerderheid in het parlement.

'Mensen opgelucht'

Onze verslaggever in Frankrijk, Geert Gordijn, zag op het Place de la Republique in Lille hoe enkele honderden, vooral linkse demonstranten bij elkaar kwamen. Zij vierden vooral dat uiterst rechts niet aan de macht kan komen door de uitslag. 

Exitpolls: links blok wint verrassend parlementsverkiezingen Frankrijk
Lees ook

Exitpolls: links blok wint verrassend parlementsverkiezingen Frankrijk

"Veel mensen waren echt opgelucht en hadden de afgelopen dagen in angst gezeten", zegt Gordijn. "Een jonge vrouw met een migratieachtergrond vertelde me dat ze vindt dat de republiek en de culturele diversiteit met deze uitslag hebben gewonnen."

Nieuwe premier

Na het verschijnen van de exitpolls liet de Franse premier Gabriel Attal weten dat hij maandagochtend zijn ontslag indient bij president Emmanuel Macron. Hij zei wel dat hij zijn functie zo lang als nodig is zal blijven uitoefenen. Attal maakt deel uit van de partij van Macron. 

Een van de leiders van de linkse alliantie Nieuw Volksfront, Jean-Luc Mélenchon, had meteen na het uitkomen van de exitpoll al opgeroepen tot het ontslag van Attal. Wie de nieuwe premier van Frankrijk wordt, is onduidelijk. 

Bekijk hier hoe blij linkse kiezers in Parijs waren met de uitslag: 

Zo werd er in Parijs op de verkiezingsuitslag gereageerd.

In veel Franse steden was men voorbereid op onrust door een mogelijke verkiezingszege van RN, maar die bleef uit. De uitslagenavond leek overal relatief rustig te verlopen. 

Marine Le Pen reageerde 's avonds laat ook op de uitslag. "Het tij komt. Het is deze keer niet hoog genoeg gestegen, maar het blijft stijgen", zei ze.

Tactisch stemmen

Dat haar partij achter het linkse blok en de partij van Macron eindigt, komt volgens Le Pen omdat Fransen tactisch stemden. Volgens de rechts-populistische leider is Macron in een 'onhoudbare' situatie terechtgekomen. 

Jordan Bardella, de partijleider van RN, liet weten dat hij 'verbijsterd is door de exitpolls. Hij vindt dat Frankrijk 'in de handen van extreem links is gegooid'. 

President Macron blijft

De verkiezingen gingen over het parlement. Pas in 2027 worden er in Frankrijk weer presidentsverkiezingen georganiseerd. De verwachting is dan dat Le Pen het tegen Macron opneemt.

Lees meer over
Marine Le PenEmmanuel MacronJean-Luc MelenchonRassemblement nationalVerkiezingenVerkiezingen FrankrijkFrankrijk