'Aan speculatie heeft niemand iets'

Rellen in Southport in nasleep dodelijke steekpartij: 'English till I die'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© Alamy Limited / Richard McCarthyRellen in Southport in nasleep dodelijke steekpartij: 'English till I die'
RTL

In het Engelse Southport, waar een 17-jarige jongen eergisteren drie meisjes doodstak en nog vijf meisjes neerstak, zijn rellen ontstaan. Een groep van zo'n tweehonderd mensen keerde zich tegen de politie. De confrontatie was bij een moskee. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om aanhangers van de extreemrechtse, anti-islamitische English Defence League (EDL).

De politie is sinds gisteren aanwezig met honden, oproerpolitie en een helikopter. Die werden bekogeld met 'flessen en kliko's', zegt de politie. Meerdere politiebussen werden beschadigd of in brand gestoken en drie politiehonden raakten gewond. Britse media melden dat onder andere is gegooid met stenen en vuurwerk.

De lokale hulpdienst North West Ambulance Service meldt via X dat er zeker 39 politieagenten gewond zijn geraakt tijdens de rellen in de Britse stad. Daarvan zijn 27 agenten naar het ziekenhuis gebracht. Acht agenten zijn zwaargewond geraakt, inclusief botbreuken en snijwonden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De politie lijkt ervan uit te gaan dat de woede van de menigte zich op de moskee richt, omdat men ervan uitgaat dat de dader een buitenlander zou zijn. "We hebben al gezegd dat de persoon die is opgepakt in het Verenigd Koninkrijk geboren is en aan speculatie heeft niemand nu iets."

Op beelden van Britse media is te zien dat een groep van tientallen mensen, vooral mannen, geweld gebruikt tegen de politie. Sommigen droegen bivakmutsen. Volgens Sky News werd "English till I die", of "Engels tot ik sterf" geroepen. The Guardian hoorde dat de naam van oud-EDL-leider Tommy Robinson werd geroepen. Volgens de politie komen veel van de relschoppers niet uit de omgeving.

'Zichtbaar aanwezige politie'

De politie meldt 'zichtbaar aanwezig' te blijven in het gebied om bewoners 'gerust te stellen'. Door de aanhoudende onrust en geweld heeft de politie extra bevoegdheid om mensen aan te houden en te fouilleren.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Het is misselijkmakend om te zien dat dit gebeurt in een gemeenschap die gebukt gaat onder het tragische verlies van drie jonge levens", zegt Alex Goss van de politie. "Gisteren kregen onze politiemensen en andere medewerkers van de hulpdiensten te maken met een van de moeilijkste situaties die ze ooit te verwerken hebben gekregen. Vandaag worden zij zelf aangevallen terwijl ze proberen onrust te voorkomen."

Gisteren maakte de politie van het graafschap Merseyside, waar Southport onder valt, de namen en foto's bekend van de drie dodelijke slachtoffertjes. De meisjes heetten Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) en Alice Dasilva Aguiar (9).

Bebe, Elsie en Alice doodgestoken in VK: 'Blijf lachen, prinses'
Lees ook

Bebe, Elsie en Alice doodgestoken in VK: 'Blijf lachen, prinses'

Er raakten nog acht kinderen gewond, waarvan er nu nog vijf in het ziekenhuis liggen. Ook twee volwassenen raakten gewond, zij liggen eveneens nog in het ziekenhuis.

Gisteren kwamen mensen uit Southport ook samen om te herdenken en te rouwen. Beelden daarvan zie je hier:

Lees meer over
SteekpartijRechts-extremismeGroot-Brittannië