Separatisten Pakistan houden bussen aan en schieten tientallen mensen dood
Het is opnieuw onrustig in het zuidwesten van Pakistan. Separatistische militanten hebben 39 mensen gedood bij gecoördineerde aanvallen op onder meer bussen, politiebureaus en spoorwegen.
De aanvallen in de provincie Beloetsjistan, aan de grens met Iran en Afghanistan, zijn opgeëist door het Beloetsjistan Bevrijdingsleger (BLA). In Beloetsjistan hebben veiligheidsdiensten al langer te maken met sektarisch, etnisch en separatistisch geweld.
Uit bus gehaald en doodgeschoten
De meeste doden vielen bij een aanval op voertuigen op een snelweg. Daarbij kwamen 23 mensen om. Dertig tot veertig militanten hielden 22 bussen en vrachtwagens aan. Inzittenden moesten uitstappen en identiteitsbewijzen tonen. Personen uit de provincie Punjab werden doodgeschoten. Ook staken de aanvallers tien voertuigen in brand.
Het BLA zegt op zoek te zijn geweest naar Pakistaans militair personeel dat in burger reisde, schrijft BBC News op basis van bronnen van persbureau Reuters. Voor de aanval zou het BLA burgers uit Beloetsjistan hebben gewaarschuwd de snelweg te mijden. "De strijd is gericht tegen het bezettingsleger van Pakistan", aldus het BLA. "We hebben de volledige controle over alle belangrijke wegen in Beloetsjistan, die allemaal afgesloten zijn."
Explosieven op het spoor
De militanten richtten hun acties ook op het spoor tussen Pakistan en Iran, en een spoorbrug tussen de provinciale hoofdstad Quetta en de rest van het land. Volgens de spoorwegen gingen daar explosieven af.
Op ongeveer hetzelfde moment vielen de militanten politiebureaus aan. Ook daarbij vielen doden.
Ook in april was er sprake van geweld in deze regio. Toen werden negen passagiers uit een bus in Beloetsjistan gehaald en doodgeschoten nadat hun identiteit was vastgesteld.
Rijk aan grondstoffen, maar toch arm
Beloetsjistan is de grootste provincie in Pakistan en beschikt over kostbare grondstoffen zoals aardgas en goud. Toch is het de armste provincie van het land. Volgens inwoners uit de regio worden de grondstoffen ingepikt door de centrale overheid, zonder dat zij hier iets voor terugzien.