Paus spreekt zich opnieuw uit over seksueel misbruik binnen kerk: 'Moet worden veroordeeld'
De paus heeft zich ook vanochtend tijdens de massamis in het Koning Boudewijnstadion in Brussel uitgesproken over het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. Hij vindt dat de misbruiken moeten worden veroordeeld en 'de ziekte moet worden genezen'.
"Er is geen plaats voor misbruik en geen plaats voor het toedekken van misbruik", zei hij onder andere in zijn preek. "Het misbruik moet worden veroordeeld en de misbruikers moeten worden geholpen om te genezen." Na deze woorden volgde luid applaus vanuit het stadion. "Het kwade moet niet verborgen worden. Het zijn allemaal arme zondaars", zei hij verder.
Paus Franciscus veroordeelde vrijdag ook het misbruik in de katholieke kerk. "Misbruik van minderjarigen is een schande", zei de paus tijdens zijn bezoek aan het koninklijk paleis in het Brusselse Laken.
'Gewaagd'
Voorafgaand aan de pausreis zeiden deskundigen tegen RTL Nieuws dat het bezoek van Franciscus gewaagd is. In België hangt er veel spanning rondom het seksueel misbruik binnen de rooms-katholieke kerk. Vorig jaar is daar door VRT een serie overgemaakt die in ons buurland veel losmaakte.
Misbruikslachtoffers deden een oproep aan de paus om zich meer uit te spreken over de misstanden. Dat heeft de paus gedaan: tijdens zijn bezoek sprak hij met vijftien slachtoffers van seksueel misbruik. Aan hen zou hij zijn excuses ook hebben aangeboden. "Ik heb hun lijden gehoord", zei hij tijdens de mis vanochtend over de gesprekken. Die vonden achter gesloten deuren plaats.
Vaticaankenner bij KRO-NCRV Stijn Fens verwachtte woensdag niet dat Franciscus in een paar dagen tijd het onstane leed zou kunnen wegnemen.
In deze video spreekt een van de vele slachtoffers zich uit over de misdaden:
Viering
De massamis, waarbij ongeveer 40.000 toeschouwers aanwezig waren, vormt het einde van de paus' vierdaagse bezoek aan België. Een paar honderd Nederlanders zijn ervoor naar België gereisd, waaronder een groep jongeren.
De paus kwam in een witte Fiat 500 in het stadion aan. Langs de weg werd hij toegejuicht door gelovigen. Eenmaal in het stadion reed de pausmobiel onder gejuich en applaus nog een rondje. De viering opende Franciscus met 'goedemorgen'.
Aan het einde van de massamis riep de paus op tot vrede. Hij hoopt dat de strijdende partijen in het Midden-Oosten stoppen met het conflict en gijzelaars vrijkomen. De paus uitte zijn grote zorgen over de ontwikkelingen in Israël, Gaza en Libanon waarbij veel doden vallen,.
Hij betuigde ook zijn medeleven met Oekraïne 'dat blijft lijden'. Paus Franciscus riep eveneens op tot vrede in Zuid-Soedan, Myanmar en alle andere landen waar oorlog is.
Nederland
In 1995 werd België voor het laatst door een paus bezocht. Dat was niet Franciscus, maar een van zijn voorgangers, Johannes Paulus II. De laatste keer dat een paus in Nederland was, was in 1985. Volgens deskundigen werd dat bezoek een grote teleurstelling. De straten bleven leeg en er vonden demonstraties plaats.