Wachten op de-escalatie

VN-baas Guterres niet langer welkom: 'Israël heeft al tientallen jaren moeilijke relatie met VN'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APVN-baas Guterres niet langer welkom: 'Israël heeft al tientallen jaren moeilijke relatie met VN'
RTL

VN-secretaris-generaal António Guterres is niet meer welkom in Israël omdat hij de Iraanse raketaanvallen op het land niet heeft veroordeeld. Peter Wijninga, verbonden aan het Haags Centrum voor Strategische Studies, zegt dat Israël al tientallen jaren een moeilijke relatie heeft met de Verenigde Naties.

"Israël vindt dat de VN vooringenomen is in de Israëlisch-Palestijnse kwestie", aldus Wijninga. "Israël trekt zich daarom al niet veel aan van Unifil in het zuiden van Libanon en heeft ook problemen met de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Israël beschuldigt de UNRWA van betrokkenheid bij Hamas. Dat soort zaken speelt allemaal mee in de Israëlische afwijzing van Guterres."

'Erg domme stap'

De VN-baas heeft volgens Wijninga eerder ook al eens gezegd dat Israël voorzichtig moet zijn in Gaza, zonder dat hij echt inging op de aanval die Hamas op 7 oktober vorig jaar op Israël deed. "Dus die relatie met de VN is al moeilijk. Ik denk wel dat Guterres geprobeerd heeft objectief te zijn in zijn verklaring gisteren na die Iraanse aanval. Maar hij benoemde de ellende dus niet, en dat was in de ogen van de Israëli's een erg domme stap."

Het Westen wil dat de situatie in het Midden-Oosten de-escaleert, maar het lijkt erop dat niet alle partijen in de regio daarop aan willen sturen, zegt Wijninga. "De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft al gezegd wraak te willen nemen voor de Iraanse aanval. Voor Iran is de kous af met de raketaanvallen van gisteren, dus dat land hoopt inderdaad op de-escalatie. Maar Israël heeft nou eenmaal aangegeven terug te zullen slaan. Als het dat niet doet, wordt dat in het Midden-Oosten gezien als een teken van zwakte. En dat zou de invloed van Israël kunnen aantasten. De vraag is alleen hoe zwaar de vergeldingsacties van Israël zullen zijn."

Ruim 300 aanmeldingen voor Nederlandse evacuatievluchten uit Libanon
Lees ook

Ruim 300 aanmeldingen voor Nederlandse evacuatievluchten uit Libanon

Israël is volgens Wijninga militair gezien het machtigste land in het Midden-Oosten. "Het is het best georganiseerd, het best en modernst uitgerust. Israël kan Iran gemakkelijk verslaan. Zover zal het niet komen, maar de kans is groot dat Israël zich gaat richten op doelen van de Islamitische Revolutionaire Garde. Die zat achter de aanval op Israël. De vraag is alleen hoever ze zullen gaan."

De andere Arabische landen uiten slechts hun bezorgdheid over de situatie, verder willen ze niet gaan. "Die situatie ís natuurlijk ernstig", zegt Wijninga, "die kan wel degelijk verder escaleren. Dan kan er echt een regionale oorlog ontstaan. Maar heel veel Arabische landen kennen soennitische regimes en die zetten zich het liefst heel sterk af tegen het sjiitische regime in Iran en tegen de sjiitische beweging Hezbollah, die ze ook als bedreiging voor de regio zien. De lange arm van Teheran wordt die ook wel genoemd. Dus die zullen stiekem wel blij zijn dat Hezbollah een kopje kleiner wordt gemaakt, want dat betekent minder invloed van Iran in de regio."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Benjamin NetanyahuAntonio GuterresVNIsraëlisch-Palestijns conflictHamasHezbollahOorlog tussen Hamas en IsraëlLibanonIsraëlIranPalestijnse gebieden