Hardliner

Na dood Nasrallah staat nieuwe leider Hezbollah alweer klaar: 'Extremer in zijn opvattingen'

Door Omar Diab··Aangepast:
© ANPNa dood Nasrallah staat nieuwe leider Hezbollah alweer klaar: 'Extremer in zijn opvattingen'
RTL

De man die genoemd wordt als de nieuwe leider van Hezbollah is een neef van de vrijdag gedode Hassan Nasrallah. De Verenigde Staten beschouwen deze man, Hashim Safieddine, als een terrorist. Sinds 2006 wordt hij al genoemd als potentiële leider van Hezbollah. Safieddine staat bekend als een hardliner.

Al een dag na de liquidatie van Nasrallah werd gespeculeerd over wie hem zou opvolgen. Ondanks de grondinvasie in Libanon en de enorme klap die Hezbollah kreeg, lijkt het erop dat de beweging al een nieuwe leider paraat heeft. 

Het zou gaan om Hashim Safieddine, die uiterlijke gelijkenissen vertoont met zijn oudere neef Hassan Nasrallah. "Safieddine wordt al jaren genoemd als opvolger van Nasrallah", zegt Nora Stel, universitair docent conflictstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Dubbelganger

Totdat een nieuwe leider is benoemd, staat Naim Qassem aan het hoofd van de beweging. In zijn eerste toespraak zei Qassem maandag dat Hezbollah de naam van zijn nieuwe leider zo snel mogelijk zal bekendmaken.

'Dood leider Nasrallah enorme klap voor Hezbollah, Iran zal zeker reageren'
Lees ook

'Dood leider Nasrallah enorme klap voor Hezbollah, Iran zal zeker reageren'

Voor de benoeming van een nieuwe leider moet het Al-shura-comité samenkomen, het hoogste besluitvormende orgaan van Hezbollah. Dat comité bestaat uit zes hoge functionarissen. Maar gezien de gerichte aanvallen van Israël op Hezbollah is dat op dit moment zeer gecompliceerd, vertelt Stel. "Iran ondersteunt Hezbollah op zowel politiek als militair gebied en zal juist in deze voor Hezbollah precaire tijd invloed op de benoeming kunnen uitoefenen."

Charismatisch

"Hoewel Naim Qassem de vicevoorzitter van Hezbollah is en behoort tot de oprichters van de beweging, wordt door de meeste analisten niet aangenomen dat hij het wordt", zegt Stel. "Dit komt doordat Qassem het charisma van Nasrallah en Safieddine zou missen."

Volgens Stel heeft Safieddine een grotere kans om de nieuwe leider te worden, ook vanwege zijn nauwe banden met Iran. 

Safieddine werd in 1964 geboren in het zuiden van Libanon. Hij komt uit een gerespecteerde sjiitische familie en is via moederskant een neef van Nasrallah.

Zijn zoon is getrouwd met de dochter van de voormalige leider van de Iraanse Revolutionaire Garde, Qasem Soleimani, die begin 2020 werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval in Irak.

Verschillende functies

Safieddine studeerde samen met Nasrallah theologie in Irak en Iran. In 1994 werd hij door hem teruggeroepen om verschillende functies binnen Hezbollah te bekleden. Sindsdien kreeg hij invloedrijke posities binnen de beweging, onder andere als hoofd van de jihadraad, het belangrijkste militaire orgaan van Hezbollah.

In september werd hij genoemd als hoofd van de uitvoerende raad van Hezbollah. In die rol houdt hij zich bezig met politieke, sociale en educatieve activiteiten binnen de beweging. "Opmerkelijk is dat hij qua uiterlijk op Nasrallah lijkt, ook in zijn manier van praten en gebaren tijdens toespraken," zegt Stel.

Hassan Nasrallah (links) en Hisham Safieddine (rechts).© ANP
Hassan Nasrallah (links) en Hisham Safieddine (rechts).

Safieddine wordt gezien als een hardliner als het gaat om een conflict met Israël, vertelt Stel. "Anders dan Nasrallah, die vergeleken met hem als relatief pragmatisch wordt omschreven en meer oog had voor diplomatieke verhoudingen, pleitte Safieddine voor een nog krachtiger afschrikkingspolitiek tegen Israël", zegt ze. 

In 2017 werd hij door de VS aangemerkt als terrorist vanwege zijn betrokkenheid bij het plannen van aanvallen op Israëlische en westerse doelen.

'Extremere leider'

Ook al wordt de uitschakeling van meerdere leiders van Hezbollah beschouwd als een ongekende klap, het eventuele aantreden van Safieddine zal op termijn niet gunstig zijn voor Israël, denkt Stel.

"Israël heeft Hezbollah absoluut tijdelijk verzwakt, maar dit soort operaties leidt er vaak toe dat extremere leiders aan de macht komen", zegt ze. 

'Minder ruimte voor politiek en diplomatie'

Stel noemt de liquidatie van de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, als voorbeeld. Deze werd opgevolgd door Yahya Sinwar, door kenners omschreven als een extremistischer leider dan Haniyeh. "Zo blijft er uiteindelijk nog minder ruimte voor politiek en diplomatie, de enige manieren die uiteindelijk tot stabiliteit en vrede kunnen leiden."

Na de aanvallen van Israël op Hezbollah voelen veel Libanezen zich niet meer veilig. Daarom proberen ze massaal het land te ontvluchten:

Libanezen proberen veilige plekken zonder Israëlische bombardementen te vinden.
Lees meer over
HezbollahLibanonIsraël