Kogel in borstkas dreumes te zien op röntgenfoto's uit Soedan

Artsen zonder Grenzen heeft röntgenfoto's verspreid uit een ziekenhuis in een van de conflictgebieden in Soedan, waar al bijna twee jaar een burgeroorlog woedt. De beelden laten op huiveringwekkende manier zien hoe kinderen slachtoffer worden van het conflict.
Van de patiënten die in het ziekenhuis in het zuiden van Khartoem worden behandeld, is één op de zes gemiddeld jonger dan 15 jaar, meldt Artsen zonder Grenzen. De artsen zien bij hen verwondingen veroorzaakt door kogels, explosies en granaatscherven.
Precies die oorzaken zijn dankzij de röntgenfoto's nu duidelijk zichtbaar. Zo zie je in de foto boven dit artikel duidelijk een kogel zitten in de borstkas van een 18 maanden oude dreumes.
Dit jaar alleen al werden in het ziekenhuis 314 kinderen met kogelwonden behandeld, onder wie het kindje van de foto boven dit artikel.
Veel slachtoffers tegelijk
Daarnaast heeft het ziekenhuis regelmatig te maken met tientallen patiënten die tegelijkertijd binnenkomen, in verband met grootschalige aanvallen. Artsen zonder Grenzen beschrijft een explosie op een markt eind oktober, waarbij meer dan 30 gewonden vielen. Onder de gewonden waren twaalf kinderen jonger dan 15 jaar.
Eén slachtoffer, een meisje van slechts 20 maanden, had granaatscherven in haar hoofd. Dat zie je in de afbeelding hieronder:

Een van de artsen vertelt aan de hulporganisatie dat 'dit soort gevallen' veel voorkomen. "Gelukkig heeft dit meisje het overleefd", zegt de arts, "anderen hadden minder geluk."
Hongersnood
De vele gewonden door gewelddadige aanvallen komen bovenop de andere grote problemen in het land. Door de burgeroorlog in Soedan is momenteel zo weinig voedsel en noodhulp beschikbaar dat een grote humanitaire ramp dreigt voor de bevolking van het Afrikaanse land.
RTL Nieuws sprak vorige week met hulpverlener Hielke, die in Soedan helpt met onder meer schoon drinkwater, voedsel, hygiënepakketten en het uitdelen van kleine cashbedragen zodat mensen zelf eten, kleding of noodzakelijke spullen kunnen kopen. Hij vertelde onder meer dat mensen soms twee of drie dagen helemaal niets eten.
Er zijn verhalen bekend van mensen die bladeren en aarde eten om te overleven. Waar nog wel voedsel beschikbaar is, zijn prijzen vaak torenhoog door extreem hoge inflatie.
Veel internationale hulporganisaties zijn inmiddels vertrokken uit Soedan vanwege het geweld. Hulpverlener Hielke: "Zes miljoen mensen zitten op het randje van de hongerdood."