Afluisterpraktijken

Prins Harry in rechtszaak tegen Britse schandaalpers: 'Ex had tracker onder auto'

Door Julius Patty··Aangepast:
© Alamy UnitedPrins Harry in rechtszaak tegen Britse schandaalpers: 'Ex had tracker onder auto'
RTL

Prins Harry neemt het op tegen de uitgeverij van de grootste Britse krant The Sun. Dat is de strijd die vanaf vandaag wordt gevoerd in een Britse rechtbank. De prins beschuldigt News Group Newspapers (NGN) van het op illegale wijze verkrijgen van informatie over hem. Zo zouden zijn voicemails zijn afgeluisterd. Zes vragen en antwoorden.

Prins Harry schikt met Britse schandaalkrant, The Sun biedt excuses aan
Lees ook

Prins Harry schikt met Britse schandaalkrant, The Sun biedt excuses aan

1. Welke partijen zijn onderdeel van de zaak?

Prins Harry dus aan de ene kant. En NGN aan de andere kant. NGN is de uitgever van tabloid The Sun en tot 2011 ook de uitgever van News of the World. Jarenlang stond het bedrijf onder leiding van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch. Inmiddels zwaait zijn zoon Lachlan er de scepter.

De inmiddels 93-jarige mediamagnaat Rupert Murdoch had NGN in handen.© dpa
De inmiddels 93-jarige mediamagnaat Rupert Murdoch had NGN in handen.

Prins Harry beweert dat beide kranten er onethische praktijken op nahielden om aan hun informatie voor krantenartikelen te komen.

2. Maar News of the World bestaat toch niet meer?

Dat klopt. Die krant werd in 2011 opgedoekt, uitgerekend na een afluisterschandaal. Uit onderzoek bleek dat de krant de telefoons aftapte van de ouders van een vermoord meisje en ook van de nabestaanden van de bomaanslagen in Londen van 2005. News of the World moest een schadevergoeding betalen aan 1300 verschillende partijen en hield op te bestaan.

Maar volgens Harry maakte ook The Sun zich schuldig aan soortgelijke praktijken. Hij zou zelf zijn afgeluisterd, zijn vuilnis zou doorzocht zijn en mensen in zijn omgeving zouden zijn omgekocht om informatie prijs te geven. Harry zegt dat dertig krantenartikelen tussen 1998 en 2011 op zulke manieren tot stand zijn gekomen.

Prins Harry met zijn eerste vriendin, Chelsy Davy.© Alamy
Prins Harry met zijn eerste vriendin, Chelsy Davy.

De prins noemt zijn eerste relatie, met de Zimbabwaanse Chelsy Davy, als voorbeeld. Nadat Harry de relatie had verbroken, kopte The Sun: 'Emotionele Harry belde Chelsy om middernacht'.

"Zo persoonlijk werd het", zegt correspondent Anne Saenen. "Harry heeft zich altijd afgevraagd hoe The Sun aan die informatie kwam." Davy zelf zegt ooit een tracker onder haar auto te hebben gevonden die haar locatie kon achterhalen.

Rupert Murdoch en anderen bij NGN hebben de beschuldigingen van de prins altijd ontkend.

3. Wat is Harry's doel?

"Deze rechtszaak tegen NGN is voor Harry een persoonlijke kruistocht", zegt Saenen. "Zijn jeugd ziet hij als verpest. Zijn mentale gezondheid heeft te lijden gehad onder de krantenkoppen die in de Britse media verschenen."

"Er zijn veel beroemdheden geweest die net als Harry een rechtszaak wilden uitvechten tegen NGN om dezelfde redenen. Denk aan acteur Hugh Grant. Maar de overgrote meerderheid heeft inmiddels met NGN geschikt. Slechts twee van de 42 mensen deden dat niet: oud-Labour-leider Tom Watson en dus prins Harry. Zo zie je dat het voor hem heel belangrijk is dat de onderste steen boven komt."

4. Krijgt Harry gelijk?

"Het is sowieso moeilijk te bewijzen wat Harry zegt", aldus Saenen. "Hoe bewijs je zonder hard bewijsmateriaal dat mensen onder druk zijn gezet om informatie te geven? Het kan riskant zijn voor Harry. Al heeft het in een vorige rechtszaak wel goed uitgepakt voor hem."

Afgelopen december was er nog een zaak tegen een andere uitgever, de Mirror Group Newspapers (MGN). Zij geven onder andere de Daily Mirror uit. Toen oordeelde de rechter dat vijftien krantenartikelen tot stand gekomen waren door het gebruik van onrechtmatig vergaarde informatie. Harry kreeg een schadevergoeding van omgerekend 166.000 euro. En de rechter in de huidige zaak is dezelfde als die tegen MGN. Kansloos is Harry dus zeker niet.

5. Wat vinden de Britten hiervan?

"Veel Britten keuren de praktijken van tabloids niet goed. Maar of er daarom veel steun is voor Harry, is nog maar de vraag", zegt Saenen. "De publieke opinie over hem is er sinds zijn huwelijk met Meghan Markle niet beter op geworden. Zeker na de publicatie van zijn boek Spare. Veel Britten zien hem als die klagende prins aan de overkant van de oceaan, nu hij in Amerika woont."

6. Hoe gaat dit verder?

De rechtszaak begint dus vandaag. Harry zal nog niet aanwezig zijn. Hij heeft aangekondigd dat hij in februari naar Londen komt om te getuigen. Het proces zal naar verwachting tussen de zes en acht weken duren.

Overigens is het proces tegen NGN niet het laatste. In 2026 staat er ook al een gepland. Dan tegen de Associated Newspapers, bekend van het uitgeven van de Daily Mail. Een van de andere eisers in die zaak is zanger Elton John.

De biografie van prins Harry sloeg in Groot-Brittannië in als een bom. Het lag per ongeluk te vroeg in de schappen in Spanje. Britse media doken er bovenop en publiceerden spraakmakende passages.
Lees meer over
Prins HarryAnne SaenenRupert MurdochBritse koningshuisJournalistiekGroot-Brittannië