'Snel weer opbouwen'

Ruim miljoen Syriërs teruggekeerd naar huis sinds val Assad-regime

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© EPARuim miljoen Syriërs teruggekeerd naar huis sinds val Assad-regime
RTL

Meer dan één miljoen Syriërs zijn sinds de val van dictator Bashar al-Assad teruggekeerd naar huis. Dat zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi op X. Aan het regime van Assad kwam begin december een eind.

Volgens Grandi waren de meeste Syriërs die nu weer thuis zijn, eerder naar andere delen van Syrië gevlucht. 280.000 van de teruggekeerde vluchtelingen waren naar het buitenland gevlucht.

Wederopbouw moet sneller

Onder Assad begon in 2011 een burgeroorlog waarbij meer dan een half miljoen doden vielen. Vele miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht. Sinds Assad begin december naar Rusland vluchtte, keren Syriërs weer terug naar huis. Maar door de oorlog zijn huizen en infrastructuur beschadigd of verwoest. Grandi waarschuwt dat mensen weer zullen vertrekken als niet 'sneller en harder' wordt gewerkt aan de wederopbouw van het land. "Dit is nu echt dringend."

De één weet het zeker, de ander twijfelt over terugkeer naar Syrië: 'Mijn kinderen spreken vooral Nederlands'
Lees ook

De één weet het zeker, de ander twijfelt over terugkeer naar Syrië: 'Mijn kinderen spreken vooral Nederlands'

De topfunctionaris van de VN zei eerder dat Syriërs terugkeren omdat ze vertrouwen hebben in het politieke proces dat de nieuwe leider, Ahmed al-Sharaa, heeft beloofd. Hij leidde de rebellen die Assad in december verdreven en is nu interim-president. Volgens Al-Sharaa komen er verkiezingen, maar kan het vijf jaar duren voordat die mogelijk zijn.

Nieuwe regering

De tijdelijke regering die er nu zit, maakt op 1 maart plaats voor een nieuwe regering 'die het Syrische volk zo goed mogelijk zal vertegenwoordigen en rekening houdt met de diversiteit van het land', zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken onlangs. Die regering moet oplossingen vinden voor onder meer de ingestorte economie, het gebrek aan gezondheidszorg en andere gevolgen van de oorlog.

Twintig landen spraken vorige week bij een vergadering in Parijs af samen te werken aan 'een succesvolle overgang' in Syrië. Onder de deelnemende landen waren Syrië, Saoedi-Arabië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Duitsland, Canada en Japan. Ze willen dat de overgang door Syrië zelf wordt geleid en dat er stabiliteit komt nadat het land decennialang was geleid door Assad en diens vader.

De nieuwe leider, die deel uitmaakt van de voorheen extreem islamitische rebellengroep HTS, zorgt onder Syriërs ook voor onrust. Vrouwen in het noordoosten van het land demonstreerden dagenlang uit angst dat hun rechten worden ingeperkt. Dat zie je in deze video:

Vrouwen in Syrië vragen nieuwe leiders: 'Ontneem vrouwen hun rechten niet'
Lees meer over
VNVluchtelingenSyrië