Syrische regering sluit deal met Koerden: 'Doorbraak'

De regering van Syrië heeft een deal gesloten met de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die onder meer leidt tot een staakt-het-vuren. Ook moet de deal ervoor zorgen dat de door Koerden geleide SDF in het Syrische leger wordt geïntegreerd.
Persbureau AP spreekt van een 'grote doorbraak'. Syrië komt met deze overeenkomst verder onder de controle van de islamitische groep Hayat Tahir al-Sham te staan, de groep die afgelopen december de afzetting van president Bashar Assad leidde.
De regering krijgt met de overeenkomst de grensovergangen met Turkije en Irak en vliegvelden en olievelden in handen. De Koerden mogen daar tegenover hun eigen taal gebruiken. Ook mag er Koerdisch onderwijs gegeven en gevolgd worden, wat onder het regime van Assad verboden was. Daarnaast zullen alle Syriërs deel uitmaken van het politieke proces in het land, ongeacht religie of etniciteit.
Honderdduizenden Koerden die de afgelopen veertien jaar ontheemd zijn geraakt door de oorlog in Syrië, zullen volgens AP terugkeren naar het land. Duizenden Koerden die in Syrië wonen en wiens nationaliteit onder Assad was ontnomen, krijgen volgens de deal het recht op burgerschap in het land.
Geweld opgelaaid
De afgelopen dagen laaide het geweld in Syrië op. Het gaat om de zwaarste gevechten in het land sinds Assad in december 2024 werd verdreven door groepen opstandelingen onder leiding van HTS-leider Ahmed al-Sharaa, die nu interim-president van het land is.
De grote gewelduitbarsting begon toen er dodelijke gevechten uitbraken tussen aanhangers van de uit Syrië verdreven dictator Assad en troepen van de nieuwe regering in Syrië.
Hoewel Assad is gevlucht uit Syrië, zijn er in het land nog steeds bewapende milities die loyaal aan hem zijn. Zij accepteren de nieuwe machthebbers niet. Specifiek aan de kuststrook worden deze milities vooral gevormd door mensen van de alawitische geloofsgemeenschap. Veel van hen dienden in het leger van Assad, dat werd opgeheven nadat Assad werd verjaagd.
In deze video vertelt Mira over de angst die zij voelt voor haar familie in Syrië: