Starmer: 'Coalitie van bereidwillige landen groeit, nu door naar operationele fase'

De zogenoemde 'coalitie van bereidwillige landen', die de toekomstige veiligheid van Oekraïne willen garanderen, groeit in omvang. Samen willen ze nu meer druk uitoefenen op de Russische president Poetin om te onderhandelen over vrede.
Dat zei de Britse premier Keir Starmer na afloop van een virtuele top van deze 'coalition of the willing'. Daarbij waren hoge vertegenwoordigers van de Europese landen aanwezig, onder wie de Nederlandse premier Schoof. Ook de bevriende naties Canada, Australië en Nieuw-Zeeland waren present.
Starmer wil haast maken, zo benadrukte hij meerdere keren. Volgens hem is het moment gekomen om het 'praktische werk te versnellen' op weg naar een vredesbestand. Donderdag staat de volgende topontmoeting op de agenda. Dan praten de militaire leiders van de landen opnieuw over wat zij militair kunnen en willen doen voor Oekraïne.
Blijvende vrede
Volgens Starmer breekt daarmee de 'operationele fase' aan van de coalitie. "Dit is het moment om te blijven streven naar het resultaat dat we willen zien: een einde aan het moorden, een rechtvaardige en blijvende vrede in Oekraïne en blijvende veiligheid voor ons allemaal", zei Starmer.
Dat Poetin nog niet wil onderhandelen over vrede, vindt hij onacceptabel. "De 'ja maar' van Rusland is niet goed genoeg", zei Starmer tegen aanwezige journalisten. "Ik accepteer niet dat de dingen zo bevroren zijn als op dit moment."
Vanochtend is de coalitie van steunlanden volgens Starmer tot een 'sterker collectief besluit' gekomen en hebben de aanwezige vertegenwoordigers 'nieuwe toezeggingen' gedaan. Wat precies is toegezegd, wilde hij op dit moment niet kwijt.
Bekijk hier de belangrijkste punten uit de speech van Starmer:
Nieuwe sancties?
Wel liet Starmer los dat is gesproken over het verder aanscherpen van economische sancties tegen het Russische regime. Die sancties moeten president Poetin verder onder druk zetten om aan tafel te komen. Zeker in combinatie met de Amerikaanse sancties tegen de Russische olie-, gas- en bankensector die deze week zijn opgelegd, zei Starmer.
Als het aan de Britse premier ligt, blijft de coalitie hun besluiten afstemmen met de Verenigde Staten. "Dit standpunt is niet veranderd."