Veiligheidsadviseur Waltz: dat journalist in groepschat zat, is mijn verantwoordelijkheid

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Mike Waltz heeft de schuld op zich genomen voor de uitgelekte groepschat met Amerikaanse oorlogsplannen. "Het is volledig mijn verantwoordelijkheid", zei Waltz. Hoe het kon dat een journalist mee kon lezen met de top van de Amerikaanse regering is volgens hem nog altijd een raadsel.
"Het is beschamend", zei de nationale veiligheidsadviseur van Donald Trump, Mike Waltz, gisteravond tegen Fox News. Deze week verscheen een artikel in The Atlantic: de hoofdredacteur van het blad was toegevoegd aan de de appgroep "Houthi PC small group" in de berichtenapp Signal.
Niemand leek door te hebben dat hij mee kon lezen met militaire plannen die tot in detail werden gedeeld.
'Tot op de bodem uitzoeken'
De Democraten noemen het lek 'schokkend en slordig'. Senator Mark Warner bestempelde het als 'een van de absurdste situaties waar ik in een zeer, zeer lange tijd over heb gelezen'. De gevolgen van het veiligheidslek zijn volgens de Democraten enorm.
In het interview met Fox News reageerde Mike Waltz voor het eerst op het incident. Hij erkende dat hij verantwoordelijk is en zei dat 'tot op de bodem wordt uitgezocht' wat er precies gebeurd is. Daarbij is ook de hulp van Elon Musk ingeroepen, zei Waltz. "We hebben de knapste koppen bij elkaar gestoken."
De Amerikaanse minister van Defensie, Pete Hegseth, ontkende het lek eerder nog. "Niemand heeft berichten over oorlogsplannen verstuurd", zei hij. President Trump ontkende in eerste instantie ook, en maakte er later een grap van. Hij zei dat The Atlantic ongetwijfeld gauw failliet zou gaan.
Kritiek op media
Volgens Waltz is het niet de fout van een van zijn ambtenaren dat de journalist aan de groep werd toegevoegd. "Heb je ooit wel eens gehad dat je de contacten in je telefoon verwart?", zei hij tegen de zender. "Natuurlijk wist ik niet dat die loser in de groep zat."

Hoe de journalist dan wél in de groep terechtkwam, liet Waltz in het midden. Zo zei hij ook dat hij zijn nummer niet had en noemde hij hem een 'vreselijke journalist'. Hij uitte kritiek op media die aandacht aan het incident besteden.
Waltz zei ook uit te zoeken of de journalist door zijn eigen toedoen of een technische fout aan het gesprek was toegevoegd, maar leverde daar geen bewijs voor.
Nederlandse ministers reageerden ook op het Signal-lek. Zij noemden het 'onhandig' en 'bijzonder':
'Klein foutje'
Trump sprak Waltz tegen en zei gisteravond in een interview met Newsmax dat een ambtenaar in het team van Waltz de journalist aan 'het telefoongesprek' had toegevoegd. Wat hij daarmee bedoelde, was niet helemaal duidelijk, omdat het om een groepschat ging, niet om een mondeling telefoongesprek.
Trump verdedige Waltz ook door hem een 'goed mens' te noemen. Hij probeerde het incident te 'downplayen', zo klein mogelijk te maken. "Dit is pas het eerste foutje in twee maanden, en niet zo'n grote ook", zei Trump.
Er wordt nog uitgezocht of er gevoelige informatie in de groepschat is gedeeld. Als dat zo is, is mogelijk de spionagewet overtreden.