Regering Myanmar vraagt internationale hulp: 'Vrees is dat ze misbruik maken van de situatie'

Myanmar is getroffen door een zware aardbeving. Er wordt verwacht dat het dodental veel hoger ligt dan wat de regering meldt. Het land, dat normaal gesproken zeer gesloten is, vraagt nu om internationale hulp. Toch lijkt de regering kieskeurig in welke hulpverleners worden toegelaten.
De hulpverlening komt moeizaam op gang, zegt voormalig ambassadeur Laetitia van den Assum. "We weten nog niet hoe ernstig de situatie daar is. Dit komt doordat er te weinig informatie naar buiten komt. Er worden in Myanmar bijna geen buitenlandse journalisten toegelaten", zegt ze.
"Het land is gesloten voor toeristen en ook hulporganisaties worden maar mondjesmaat toegelaten." Dit komt in de tijd dat er wordt gevreesd dat het dodental van de aardbeving kan oplopen tot boven de 10.000.
Landen als Rusland, India, China, Filipijnen, Vietnam, Indonesië, Maleisië en Zuid-Korea hebben al reddingsteams gestuurd om slachtoffers onder het puin vandaan te halen. Maar vanuit Europa en de rest van de wereld is nauwelijks hulp gearriveerd. Alleen Ierland en Nieuw-Zeeland zeggen hulp te hebben gestuurd.
Misdaden tegen de menselijkheid
"Myanmar wil geen pottenkijkers, want de regering voert al jarenlang een oorlog tegen een deel van de bevolking", vult ze aan. Het land lijdt sinds 2021 onder een burgeroorlog. De oorlog begon nadat de democratisch gekozen president door het leger met een coup werd afgezet. Sindsdien verkeert het land in een vicieuze cirkel van geweld tussen verzetsstrijders en de militaire regering, de junta.
Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de leider van het leger, Min Aung Hlaing, die inmiddels vicepresident van Myanmar is. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, met name tegen de etnische Rohingya-bevolking.
Op dit moment heeft het leger alleen de hoofdstad nog stevig in handen. In de rest van het land woedt een bloedige strijd, waarbij het leger dagelijks bombardementen uitvoert.
Verwoesting en stijgend dodental
Steeds meer beelden uit Myanmar tonen ingestorte gebouwen, gescheurde wegen en vernietigde bruggen. De regering meldt tot nu toe 1644 doden en ruim 3400 gewonden. Voor een land dat zo gesloten is, is de officiële oproep om internationale hulp opvallend. "Dit is een indicatie van hoe groot de ramp werkelijk kan zijn", zegt Van den Assum.
Gironummer geopend
Het Rode Kruis heeft gisteren gironummer 7244 geopend voor de slachtoffers van de aardbeving in Myanmar en Thailand. Waar het ingezamelde geld precies heen gaat en hoe het besteed wordt, is nog niet duidelijk.
"We gaan kijken waar de grootste behoeften liggen en op basis daarvan beslissingen nemen", zegt persvoorlichter Nicole van Batenburg van het Rode Kruis. "Op dit moment ligt de prioriteit bij het redden van mensen onder het puin."
Ambassadeur Van den Assum waarschuwt dat de autoriteiten misbruik van de situatie kan maken. "De junta probeert zich te presenteren als de partij die klaarstaat om het volk te helpen."
Omdat het grootste deel van het land niet in hun handen is, is het gevaar aanwezig dat mensen die dringend hulp nodig hebben, die niet krijgen, voegt ze toe.
Betrouwbare hulporganisaties
Om de hulp effectief en snel op de juiste plek te krijgen, werkt het Rode Kruis samen met betrouwbare lokale hulporganisaties. "Het Rode Kruis in Myanmar beschikt over meer dan 6000 vrijwilligers die direct klaarstaan om de zwaarst getroffen mensen te helpen", zegt Van Batenburg.
Volgens haar is er voorlopig nog geen plan om een hulpteam van het Nederlandse Rode Kruis naar Myanmar te sturen. "We beoordelen de situatie nog en kijken waar de hulp het hardst nodig is", zegt ze.
Van Batenburg legt uit hoe de coördinatie werkt als er een team naar Myanmar zou gaan: "Dat wordt geregeld in samenspraak tussen het Rode Kruis in Myanmar en de regering daar."
Ook de Myanmarese Mow (niet haar echte naam) maakt zich grote zorgen om haar vrienden in haar thuisland. Door de censuur op internet en in de media weet ze niets over het lot van hen na de aardbeving: