Stadsverwarming

Geen gasaansluiting, toch een fiks hogere energierekening

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images.Geen gasaansluiting, toch een fiks hogere energierekening
RTL

Ze zijn niet aangesloten op het gasnetwerk, maar toch stijgt dit jaar hun energierekening flink. Nederlanders die gebruikmaken van stadsverwarming gaan 13 tot 28 euro per maand meer betalen, nu de drie grootste leveranciers allen hun prijzen verhogen.

Ennatuurlijk, Eneco en Vattenfall verhogen allen de prijzen. De tarieven voor stadsverwarming zijn namelijk gekoppeld aan die van het gas.

Koppeling aan gasprijs werkt in nadeel

Waar huishoudens bij gas kunnen kiezen uit verschillende concurrerende aanbieders, is er bij stadsverwarming geen keuze. In iedere stad heeft één aanbieder het alleenrecht. Daardoor betalen huishoudens die zijn aangesloten zijn op stadsverwarming vaak al meer dan gezinnen die voor een scherpe aanbieding (gas) kiezen.

Omdat gebruikers niet zelf hun leverancier kunnen kiezen en om te voorkomen dat die leveranciers te veel vragen, zijn de prijzen van het warmtenet gekoppeld aan de gasprijzen. Dat is eigenlijk bedoeld als bescherming van consumenten, maar het werkt nu in hun nadeel.

Gemiddelde stijging

Bij Ennatuurlijk gaat het om een prijsverhoging van ongeveer 28 euro per maand, uitgaand van een jaarlijks verbruik van 30 gigajoule. Dat is inclusief de beloofde compensatie vanuit de overheid. Zonder compensatie zou het neerkomen op een verhoging van 50 euro per maand, becijfert het bedrijf.

Bij Vattenfall gaat een klant na aftrek van de compensatie 13 euro per maand extra betalen bij een verbruik van 28,6 gigajoule. Bij Eneco gaat het bij 28 gigajoule om een stijging van gemiddeld 22,62 euro na compensatie.

Een gigajoule staat gelijk aan het verbruik van ongeveer 30 kubieke meter aardgas. 

'Ondernemer berekent hogere gasprijs door aan de klant'
Lees ook

'Ondernemer berekent hogere gasprijs door aan de klant'

Onduidelijk is waarom de prijsstijging bij Ennatuurlijk relatief hoger uitpakt. "Ik ken de situatie bij Vattenfall en Eneco niet. Wij hebben berekend wat de werkelijke gestegen kosten voor ons zijn. Zo moeten wij meer betalen voor de inkoop van warmte en moeten we soms ook met gas bijstoken. We hebben met eer en geweten gekeken naar de kosten", zegt een woordvoerder van Ennatuurlijk die wel begrijpt dat de 'consument zich zorgen maakt'.

Vattenfall

"De totale jaarkosten stijgen komend jaar voor onze klanten met gemiddeld 420 euro. Trek je daar de 265 euro compensatie van overheid vanaf, dan houdt je een stijging over van 155 euro per jaar ofwel 13 euro stijging per maand", becijfert een Vattenfall-woordvoerder. Bij de variabele kosten blijft het bedrijf onder de maximale tarieven van de ACM. Het rekent hierbij 39,41 euro (per gigajoule), een stijging van 14 euro ten opzichte van 2021.

"Van de ACM mogen energieleveranciers bijna 54 euro rekenen per gigajoule aan variabele kosten. Dat vinden we niet nodig. Onze kosten stijgen wel, maar we kunnen en willen het goedkoper doen." Ook geeft het bedrijf net als vorig jaar de klanten een korting.

Van het gas af

Ongeveer vijf procent van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van stadsverwarming. Het gaat vaak om nieuwbouwwijken die na 1980 zijn gebouwd. Er wordt dan geen gas gebruikt om het huis te verwarmen. Restwarmte zorgt voor de verwarming van het huis. De warmteleveranciers moeten echter soms wel bij extreem koud weer of bij onderhoud met gas bijstoken.

Ennatuurlijk, dat aan 85.000 huishoudens levert, gebruikt restwarmte van de Amercentrale uit Geertruidenberg om huizen in onder meer Tilburg en Breda te verwarmen. En Amsterdamse woningen (Vattenfall) zijn aangewezen op warmte die vrijkomt bij het Afval Energiebedrijf Amsterdam.

Bescherming ACM

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks vast wat de maximale tarieven zijn, op basis van de gasprijs. Omdat die nu zo hoog is, mogen de warmtetarieven met 67 procent stijgen. De ACM riep de leveranciers eind december al om terughoudend te zijn bij de tariefsverhoging, als dat niet nodig was om de gestegen kosten te dekken. Ze mogen de koppeling van de tarieven niet gebruiken om nog meer winst te maken.

Lees meer over
VattenfallEnecoEnergieEnergiecrisisGaswinning