Meer alleenstaanden

Woningnood loopt weer verder op, nieuwbouw biedt sprankje hoop

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWoningnood loopt weer verder op, nieuwbouw biedt sprankje hoop
RTL

Het tekort aan woningen is dit jaar weer iets verder opgelopen, naar ruim 400.000 huizen. Maar er is hoop: de verkoop van nieuwbouwwoningen trekt aan en het aantal verstrekte vergunningen voor nieuwbouw stijgt sneller dan bedrijven kunnen bijbouwen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Primos-onderzoek naar de woonbehoefte van Nederland van onderzoeker ABF Research. Het woningtekort is dit jaar gestegen naar 400.500 woningen, een stijging van met 10.300 vergeleken met vorig jaar. Het bureau kijkt hierbij naar het verschil tussen de (ingeschatte) vraag naar woningen en het totale aanbod.

Het woningtekort loopt op door de groei van het aantal woningzoekenden, maar ook doordat de belofte om dit jaar bijna 100.000 woningen te bouwen niet wordt waargemaakt. Het aantal is blijven steken op 88.200 woningen.

Migratie groeit hard

Een belangrijke oorzaak voor het groeiend aantal woningzoekenden is de snelle toename van het aantal migranten. Vooral vluchtelingen uit Oekraïne en buitenlandse studenten zorgden in 2022 en 2023 voor een forse stijging van het aantal mensen dat een huis nodig heeft.

Ook in de komende jaren blijft het migratiesaldo hoog en groeit de bevolking met zo'n 1,1 miljoen mensen, is de verwachting. 95 procent hiervan bestaat uit migranten.

Kabinet wijst gebieden voor grootschalige woningbouw aan
Lees ook

Kabinet wijst gebieden voor grootschalige woningbouw aan

Een andere reden voor het groeiende tekort is dat huishoudens steeds kleiner worden. Gemiddeld bestaat een huishouden uit ongeveer 2 personen, maar dit krimpt sneller dan verwacht. Het aantal huishoudens groeit naar 9,3 miljoen in 2038, deze groei bestaat voor maar liefst 70 procent uit alleenstaanden.

Vooral ouderen zijn vaak alleenstaand, maar ook migranten die binnenkomen vormen volgens ABF vooral kleine huishoudens. Hoe minder mensen samen een huishouden vormen, hoe meer woningen er nodig zijn.

Nieuwbouw komt weer op stoom

Het goede nieuws is dat de dip in de nieuwbouw achter de rug lijkt. Volgens ABF Research groeit het aantal verstrekte nieuwbouwvergunningen dit jaar ten opzichte van het dal van 54.000 vorig jaar. Volgens ABF is er ook een sterke stijging te zien in het aantal vergunningen dat al wel is afgegeven, maar nog niet wordt benut door bouwers.

Vorige week zei de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ook al dat de verkoop van nieuwbouwwoningen flink was aangetrokken, waardoor projectontwikkelaars en bouwers het weer aandurven om nieuwe plannen op te starten.

Woningoverschot

Vooral in Diemen en Waddinxveen zijn de afgelopen jaren veel woningen bijgebouwd. Maar de absolute winnaar is Lelystad, waar in zeven jaar tijd ruim 10 procent meer woningen bijkwamen. 

Nergens in Nederland geldt op dit moment een overschot aan woningen, maar dat zou de komende jaren wel kunnen ontstaan in regio's rondom Middelburg (Zeeland) en in Limburg, rond Maastricht en Heerlen. Daar zal de bevolking vanaf dit jaar krimpen, terwijl daar nog wel beperkt huizen worden bijgebouwd.

Randstad weer populair

Opvallend is dat de Randstad aan populariteit wint onder woningzoekers, ondanks de gigantische prijsstijgingen. Tussen 2018 en 2022 kromp het aandeel van de bevolking dat in de Randstad woont tot 42 procent, maar sinds vorig jaar is er weer sprake van groei.

De komende jaren zal de toename van de Nederlandse bevolking vooral in de Randstad plaatsvinden, want migranten en jonge gezinnen die voor natuurlijke bevolkingsgroei zorgen, willen graag in de Randstad wonen. "Vrijwel de gehele natuurlijke aanwas van Nederland komt in de Randstad tot stand", aldus ABF Research. 

Ook in regio's Ede, Gouda en Eindhoven gaat het de komende jaren drukker worden.

Lees meer over
WoningmarktBouwOverbevolking