Vastgoeddeal vertekent beeld

Makro draait nog steeds beroerd, boekt verlies van 41 miljoen euro

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMakro draait nog steeds beroerd, boekt verlies van 41 miljoen euro
RTL

Groothandelsketen Makro Nederland heeft vorig jaar een nettoverlies van 4,3 miljoen euro geleden. Dat lijkt een hele vooruitgang ten opzichte van de voorgaande jaren, toen de verliezen telkens in de tientallen miljoenen liepen. Maar de vooruitgang is slechts te danken aan een eenmalige bate uit de verkoop van onder meer vastgoed.

Dat blijkt uit de nieuwste jaarrekening over 2023, die Makro deze maand heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Het nettoverlies over de omzet, waarin de eenmalige bate dus niet is meegerekend, ziet er veel minder gunstig uit. Dat verlies bedraagt 41,3 miljoen euro, tegen een min van 45,8 miljoen in 2022.

Groothandelsgigant

Makro Nederland telt 17 megavestigingen met zo'n 2500 medewerkers, en is onderdeel van de Duitse beursgenoteerde groothandelsgigant Metro. Het moederconcern boekt met bijna 90.000 medewerkers een omzet van zo’n 30 miljard euro.

Opnieuw gigaverlies voor groothandel Makro: min 49 miljoen euro
Lees ook

Opnieuw gigaverlies voor groothandel Makro: min 49 miljoen euro

De Nederlandse Makro-winkels draaiden de afgelopen jaren met enorme verliezen, bleek uit eerdere berichtgeving  door RTL Z.

Omzetdaling

Vorig jaar lijkt Makro Nederland het op basis van de nieuwste jaarstukken het op het eerste gezicht niet slecht te hebben gedaan. De omzet daalde in het boekjaar 2023 weliswaar met 8 procent, tot 860 miljoen euro. Maar het nettoverlies werd teruggedrongen van 49 miljoen euro in 2022 tot 4,3 miljoen euro. Dat klinkt heel hoopgevend.

Nadere beschouwing leert echter dat dat vooral te danken is aan een eenmalige bate van 46,8 miljoen euro. Makro Nederland verkocht vorig jaar vaste activa waaronder vastgoeddochter Metro Properties aan andere dochterbedrijven van het moederconcern Metro. Dat leverde een winst van 46,8 miljoen euro op.

Vastgoeddeal

Afgelopen december onthulde RTL Z al dat Metro voorbereidingen trof om deze waardevolle bedrijfsonderdelen elders onder te brengen. Uit de beschrijving van de transacties in de toenmalige jaarrekening bleek dat Metro zelfs rekening hield met een faillissement van de Nederlandse dochter. Niet ondenkbaar, want begin 2023 gingen de eveneens verlieslijdende vestigingen van Makro België al failliet. 

Destijds bleek ook dat de financiële buffers van Makro Nederland door de jarenlang aanhoudende verliezen waren weggesmolten. Met een negatief eigen vermogen van 45 miljoen euro was de groothandelsketen destijds, zoals dat heet, 'technisch failliet'. Uit de nieuwste jaarrekening blijkt de vermogenspositie nog verder te zijn verslechterd, tot bijna 50 miljoen euro negatief.

Voortbestaan

Makro Nederland schrijft in het verslag niet te vrezen voor het voortbestaan, omdat het 'meer dan genoeg' kan lenen bij moederbedrijf Metro om zijn financiële verplichtingen minimaal de komende 12 maanden na te komen.

Directeur Andries Govaert was in een interview in april in vakblad RetailTrends nog positief over de toekomstverwachtingen van Makro Nederland. In een reactie laat Govaert nu weten daar nog steeds achter te staan. "Makro heeft een voorzichtig stijgende lijn ingezet."

Andere definitie

Govaert benadrukt dat Makro in 2022 is begonnen met een nieuwe strategie, die erop is gericht om 'de voordeligste horeca-groothandel van Nederland' te worden. Daarbij is volgens hem het nettoverlies van het bedrijf minder relevant dan het operationele resultaat. Dat is een opgefleurde resultaatsdefinitie, waarin een aantal kostenposten niet zijn meegerekend. 

"In 2023 hebben we substantieel minder operationeel verlies gemaakt. Dat liep terug van 13 miljoen euro tot 7,3 miljoen euro. Wij verwachten dit jaar een operationeel break-even te bereiken", aldus Govaert.

Lees meer over
Andries GovaertMakroRetailGroothandel