Koperen lijn verdwijnt

Consumenten fors duurder uit bij overgang van DSL naar glasvezel

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP/Hollandse-hoogte/Arie KievitConsumenten fors duurder uit bij overgang van DSL naar glasvezel
RTL

Consumenten die nu internetten via een koperen (A)DSL-lijn zijn vaak fors duurder uit bij de overgang naar glasvezel. De kosten kunnen, afhankelijk van het woonadres en soort abonnement, met een paar tientjes per maand stijgen. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Z bij verschillende internetproviders.

Veel mensen internetten nog via de telefoonlijn. Dat merken ze niet, omdat inbellen niet meer nodig is, zoals in de begindagen van het internet. Ook kun je tegelijkertijd internetten en bellen over de telefoonlijn. Het netwerk, een koperen kabel, is echter verouderd en wordt vervangen door een glasvezelnetwerk. Dat is echter wel fiks duurder.
 
Zo gaan klanten van Odio (Tele2) die in Breda wonen na een introductiejaar 45 euro betalen. Het goedkoopste ADSL-abonnement kost nu nog geen 27 euro. Een fikse verhoging dus.
"Het exacte tarief wisselt, afhankelijk van het woonadres", vertelt een woordvoerder van Odido. Dat zit zo: er zijn in Nederland meerdere leveranciers van glasvezel zoals Open Dutch Fiber, KPN en Delta Fiber. Providers zoals Odido kopen glasvezel in. Je internet dus via de glasvezelverbindingen van één van deze leveranciers, maar hebt een abonnement bij de provider.

Prijzen voor KPN soms hoger

"Door de afspraken voor toegang die wij met KPN hebben gemaakt, zijn prijzen voor sommige KPN-gebieden hoger dan in gebieden waar wij via bijvoorbeeld Open Dutch Fiber internet aanbieden", zegt de woordvoerder van Odido. 

Om hoeveel DSL-klanten het gaat, wil hij om concurrentieredenen niet zeggen. Maar een 'substantieel deel van de Odido-klanten internet nu nog via de koperen ADSL-kabel." 

Zij zullen voor 2027 waarschijnlijk allemaal over moeten stappen op een alternatief. (5G, glasvezel of kabel). Volgens Odido zijn er weinig klachten over de hogere prijzen.

Duurder internet

Volgens de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gebruikten in het eerste kwartaal van 2024 1,71 miljoenhuishoudens een DSL (koperen) aansluiting, 2,8 miljoen huishoudens surfen over het web via glasvezel. Nog eens 3,3 miljoen mensen internetten via de kabel.

Bij Online.nl, onderdeel van streamingdienst Canal+, betalen de goedkoopste DSL-klanten nu 36,50 euro (30 mb/s downloadsnelheid). Dat wordt na een introductiejaar 49 euro voor het goedkoopste abonnement (100 mb/s). Bij Youfone is glasvezel een tientje per maand duurder dan DSL en betaal je 40 euro (50 mbit). Bij BudgetThuis betalen klanten in Breda na een introductietijd 43 euro (50 mbit), terwijl ze bij DSL-internet minder betalen.

ACM wil opheldering KPN over 'tegenwerken concurrenten'
Lees ook

ACM wil opheldering KPN over 'tegenwerken concurrenten'

Ook Online.nl, onderdeel van de CANAL+ Group, wil niet zeggen hoeveel klanten over moeten stappen van DSL naar glasvezel. Het bedrijf werkt met verschillende netwerkbeheerders samen. 
 
"De prijs wordt bepaald door de kosten van de netwerkbeheerder. We hebben nog geen klachten ontvangen. Het zijn langlopende trajecten waarbij de klanten minstens één jaar van tevoren worden geïnformeerd. En om de klant tegemoet te komen hanteren wij in de introductieperiode een prijs die gelijk is aan de prijs van het huidige DSL- abonnement."
 
Volgens de woordvoerder van Online.nl is KPN niet duurder dan de andere twee aanbieders van glasvezel waar het bedrijf mee werkt. 

In introductieperiode niet duurder

Over klachten wil de woordvoerder niet spreken, maar bij provider Budget Thuis komen soms wel vragen binnen van klanten die tevreden zijn met hun koperverbinding, maar vanwege de uitfasering toch moeten overstappen. 

Ook de woordvoerder van deze provider wijst op de goedkopere prijzen in de introductieperiode. "Daardoor blijft de overgang voordelig. De eerste maanden maakt de klant geen extra kosten voor glasvezel ten opzichte van koper. "

Specifieke klantenaantallen worden ook hier niet genoemd. Budget Thuis werkt voor glasvezel alleen samen met KPN. "Glasvezel is duurder dan koper vanwege de hogere kostprijs. Bovendien wordt glasvezel gezien als een premiumproduct vanwege de betere snelheid, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid, wat bijdraagt aan de hogere prijs", zegt de provider.

Waarschuwing Consumentenbond

De Consumentenbond waarschuwde deze zomer nog voor de hoge internetkosten in Nederland. Uit een onderzoek van de Europese Commissie van april naar de prijzen voor internet in 2022 blijkt dat over de hele linie bekeken consumenten in Nederland bijna het duurst uit zijn voor een internetabonnement. Alleen Belgen en Portugezen betalen nog meer.

Volgens de Consumentenbond zijn er 'tal van aanwijzingen' dat er te weinig marktwerking is en dat prijzen te hoog zijn. Aanbieders, die zelf geen netwerk hebben en daarom capaciteit inkopen bij KPN, lukt het niet om goedkoper te zijn dan KPN, zegt de bond.

KPN en VodafoneZiggo lieten destijds weten het niet eens te zijn met het standpunt van de Consumentenbond.

Goedkoopste bij KPN

KPN lijkt echter wel goedkoper te zijn dan de providers die haar netwerk gebruiken. Glasvezelinternet kost na de introductieperiode 42,50 euro. Dat is evenveel als bij DSL van KPN.

"Wij herkennen ons niet in het beeld dat consumenten meer geld kwijt zijn bij de overstap van koper naar glasvezel. KPN kiest ervoor de prijs voor glasvezel gelijk te houden aan die van DSL."

Het koperen netwerk loopt tegen het levenseinde aan, zegt KPN. "Glasvezel is sneller, stabieler en geeft minder storingen. Zodra we ergens glasvezel hebben uitgerold, zien we ook dat klanten die nog op het kopernetwerk zitten er op overstappen. Begrijpelijk gezien de voordelen."

Op verschillende plekken in Nederland zie je oranje glasvezelkabels omhoog steken in de straat.© ANP/Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Op verschillende plekken in Nederland zie je oranje glasvezelkabels omhoog steken in de straat.

Het glasvezelnetwerk naast het DSL-netwerk laten bestaan kan niet. "Dat is niet duurzaam, onnodig kostbaar en inefficiënt. Alle operators op ons netwerk hebben voor elke koperlijn minimaal drie jaar de tijd om hun klanten over te zetten van koper naar glas." Waar in 2024 glasvezel is aangelegd kun je dus tot 2027 blijven internetten via de koperen kabel.

Het is volgens KPN logisch dat ze van de operators die 'inkopen op het netwerk' meer geld vragen voor glasvezel. "KPN investeert honderden miljoenen euro’s per jaar in glasvezel." 

Tarieven eerder al verlaagd

Het bedrijf wijst erop dat de tarieven die het bedrijf rekent aan de operators in 2022 al zijn verlaagd. Dat gebeurde na overleg met de providers en de ACM, die de tarieven tot 2030 'bindend heeft verklaard'. Nadat KPN de toezegging over de lagere tarieven deed, stopte een onderzoek van de ACM naar een overtreding van de Mededingingswet.

Het is uiteindelijk aan bedrijven zoals Odido en BudgetThuis om te bepalen welke prijs ze aan de klanten rekenen, stelt KPN. Dat KPN de providers mogelijk meer rekent dan andere glasvezelleveranciers zoals Open Dutch Fiber, heeft te maken met de uitrol door heel Nederland. "Wij rollen landelijk uit en leggen glasvezel overal al tot aan de voordeur. Andere partijen rollen bijvoorbeeld meer regionaal uit, veelal tot in de straat en doen in sommige gevallen aan vraagbundeling waarbij ze pas starten met uitrol als ook een bepaald percentage bewoners meedoet."

Lees meer over
KPNTele2GlasvezelDownloadenInternetInternetdienstWorld Wide WebInfrastructuurZ link in bio