Odido stopt met koperen internet Tele2, klanten duurder uit

Klanten van Tele2 die nog met een koperen DSL-verbinding internetten, moeten op korte termijn een duurder alternatief zoeken. Eerder is landelijk afgesproken dat op plekken waar glasvezel werd aangelegd, de oude verbinding nog drie jaar zou blijven bestaan. Maar omdat Tele2 tegenwoordig Odido is, en dit bedrijf de oude bedrijfsnaam bij DSL wil uitfaseren, wordt de oude internetverbinding eerder stopgezet.
Een deel van de klanten van Tele2 heeft een mail gekregen. "Je internetverbinding stopt binnenkort. Om verbonden te blijven heb je een nieuwe internetaansluiting nodig. Daarom gaan we je van Tele2 overzetten op glasvezel van Odido."
Tweederde duurder
Dat is echter wel fors duurder. De exacte kosten zijn afhankelijk van de locatie. Zo gaan klanten van Odido (Tele2) die in Breda wonen, na een goedkoper introductiejaar waarbij ze maandelijks 15 euro korting krijgen, 45 euro per maand betalen. Het goedkoopste ADSL-abonnement kost nu nog geen 27 euro per maand.
Odido biedt momenteel onder de naam 'standaard internet' zelf ook nog goedkoop internet (vanaf 32,50 euro) via een koperen verbinding aan. Oude Tele2-klanten die gedwongen overstappen en de kosten willen drukken, willen graag dat contract.
Maar deze klanten mogen bij Odido geen nieuw DSL-abonnement afsluiten.
End of sale
"We mogen oude Tele2-klanten geen DSL-contract van Odido aanbieden. We gebruiken voor die dienst de koperen verbinding van KPN en die heeft een 'end of sale'-datum afgekondigd."
Odido mag dus geen nieuwe DSL-contracten meer afsluiten, maar klanten die die contracten al hebben, kunnen die wel houden tot de koperen verbinding in 2027 (drie jaar na aanleg glasvezel) wordt uitgezet.
Flink prijsverschil
Daarmee zijn Odido-klanten goedkoper uit dan voormalig Tele2-klanten. Het verschil loopt op tot 150 euro per jaar. (32,50 per maand (DSL Odido) versus 45 euro per maand bij glasvezel)
Om hoeveel klanten het gaat, wil het bedrijf uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. Volgens Tele2 klopt de rekensom van RTL Z ook niet.
"De meeste klanten zijn goedkoper uit zijn dan bij DSL. Klanten krijgen een passend aanbod." Het bedrijf kan echter niet zeggen hoe dat eruit ziet. "Dat is case-by case en dus per klant verschillend." De diverse gedupeerden die RTL Z heeft gesproken zijn echter allemaal (fors) duurder uit.
5G-internet voor thuis
Overigens biedt het bedrijf sinds kort ook een 5G-dienst aan. Klanten krijgen dan een speciale 5G-router waar een sim-kaartje in past. Zoals je ook op je mobiele telefoon via het 3G, 4G of 5G-netwerk kunt internetten, doe je dat met het 5G-modem voor thuis ook.
Opzeggingen
In de mail aan Tele2-klanten wordt echter met geen woord gerept over dit 5G-internet dat maar 25 euro kost, in tegenstelling tot het dure glasvezel.
Wie geen glasvezel wil, moet daar zelfs zelf voor in actie komen en het abonnement opzeggen. Volgens Tele2 is dit in lijn met de afspraken met waakhond ACM, om te voorkomen dat klanten zonder internet komen te zitten.
Wie opzegt moet daarna zelf een andere provider zoeken. Onbekend is hoeveel klanten opgezegd hebben.
Nederland heeft het snelste internetknooppunt ter wereld. In deze video leggen we uit waarom dat belangrijk is: