Tas vol koeken

Kruimeldiefstal kost medewerker Blijdorp na 37 jaar trouwe dienst de kop

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKruimeldiefstal kost medewerker Blijdorp na 37 jaar trouwe dienst de kop
RTL

Een medewerker van Diergaarde Blijdorp is na een onberispelijk dienstverband van ruim 37 jaar zijn baan kwijtgeraakt, omdat hij spullen ter waarde van nog geen vier tientjes van zijn werkgever wilde stelen. De man nam een tas vol koeken en linialen mee, om uit te delen aan kinderen op de manege waar hij als vrijwilliger werkte.

Hoewel de rechter erkent dat er sprake is van een poging tot diefstal, vindt ze een ontslag op staande voet gezien de omstandigheden te streng, en draait dat terug. Toch verliest de man zijn baan. De werkgever mag zijn dienstverband namelijk wel op een gewone manier ontbinden, met betaling van een ontslagvergoeding van ruim 50.000 euro. Dat blijkt uit een maandag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Gesnapt

De 63-jarige man werkte sinds 1987 zonder problemen voor Diergaarde Blijdorp in Rotterdam als horecamedewerker. Maar begin september kwam er een einde aan dat decennialange en vlekkeloze dienstverband, nadat hij werd gesnapt met 17 koeken en een pakje met 36 linialen van zijn werkgever in zijn tas. 

Kortingsstickers plakken komt assistent-manager supermarkt duur te staan
Lees ook

Kortingsstickers plakken komt assistent-manager supermarkt duur te staan

Naar eigen zeggen had de man de spullen willen uitdelen aan kinderen bij de manege waar hij werkte als vrijwilliger, en had hij een 'domme fout' gemaakt door de spullen mee te willen nemen. De Rotterdamse dierentuin ontsloeg de man wegens diefstal op staande voet. Daardoor verloor de man niet alleen zijn baan, maar ook zijn recht op een ontslagvergoeding en een werkloosheidsuitkering.  

Naar de rechter

De man stapte vervolgens naar de rechter, om zijn baan terug te krijgen. Volgens hem was het ontslag te streng, mede gezien de ingrijpende persoonlijke gevolgen ervan. Ook zei hij dat hij de linialen nog had willen afrekenen, en te hebben gedacht dat de koeken over de houdbaarheidsdatum waren.

De werkgever stelde daar tegenover dat het ontslag op staande voet terecht was, omdat ze een zerotolerancebeleid voor diefstal hanteert. De dierentuin wilde de man geen cent aan ontslagvergoeding betalen.

Poging tot diefstal

Uit de uitspraak blijkt dat de Rotterdamse kantonrechter weinig geloof hecht aan de verklaringen over de houdbaarheidsdatum van de koeken en het voornemen om de linialen nog af te rekenen. Volgens de rechter was de man wel degelijk van plan om de spullen achterover te drukken, en is er dus sprake van diefstal. Dat kan volgens de rechter op zich een ontslag op staande voet rechtvaardigen.

Maar in dit specifieke geval vindt de rechter die maatregel toch te streng, op basis van een optelsom van verzachtende omstandigheden.

Twijfel aan zero tolerance

In de eerste plaats twijfelt de kantonrechter aan het zerotolerancebeleid voor diefstal, dat Diergaarde Blijdorp zegt te hanteren. Als werkgevers daadwerkelijk zo'n beleid voeren, dat bijvoorbeeld in bedrijfsreglementen is vastgelegd en duidelijk wordt uitgedragen en gehandhaafd, kunnen rechters zelfs bij relatief geringe vergrijpen een ontslag op staande voet goedkeuren.

Maar in dit geval bleek de kantonrechter hiervan dus niet overtuigd. Zo vermelden de bedrijfsreglementen van de dierentuin wel dat plichtsverzuim kan leiden tot een ontslag, maar niet dat diefstal per definitie leidt tot een ontslag op staande voet.

Persoonlijke omstandigheden

Daarbij kwamen in dit geval ook nog eens de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Volgens de kantonrechter was sprake van een 'eenmalige missstap in een lange en verder onberispelijke staat van dienst'. Ook wijst de rechter op de hartproblemen, waarvoor de man 13 pillen per dag moet slikken.

Gezien zijn leeftijd, gezondheidsbeperkingen, gebrek aan opleiding en eenzijdige werkervaring zal hij lastig elders werk kunnen vinden. Daardoor is het ontslag op staande voet volgens de rechter 'extra ingrijpend', zeker gezien de geringe waarde van de spullen die hij achterover wilde drukken. De koeken en linialen hadden een inkoopwaarde van zo'n 37 euro. 

Streep door ontslag, toch baan kwijt

Daarom zette de kantonrechter uiteindelijk dus toch een streep door het ontslag op staande voet. Dat betekent echter niet dat de man kan terugkeren in de dierentuin. De poging tot diefstal is namelijk wel ernstig genoeg om het dienstverband op een reguliere manier te beëindigen. "Dat de werknemer diefstal heeft gepleegd, is onacceptabel", aldus de uitspraak.

Dat betekent dat Diergaarde Blijdorp het dienstverband mag verbreken per maart 2025. Wel moet de organisatie de man daarom nog zes maanden salaris doorbetalen, met een boete van 10 procent. Dat bedrag is naar ruwe schatting een kleine 20.000 euro. Daarnaast moet de werkgever de man een transitievergoeding van ruim 51.000 euro betalen.

Het onterechte ontslag op staande voet kost de dierentuin dus zo'n 70.000 euro. Ook kan de man dankzij de uitspraak nog aanspraak maken op een WW-uitkering.

Lees meer over
Diergaarde BlijdorpOntslagArbeidsrechtDiefstal