Stroomnetchecker

Laadpaal of zonnepaneel, is er genoeg stroom voor?

Door Puck Scheres··Aangepast:
Laadpaal of zonnepaneel, is er genoeg stroom voor?
RTL

Je wilt je woning verduurzamen met een warmtepomp of een laadpaal plaatsen voor je elektrische auto. Dan is het bijzonder vervelend als je erachter komt dat je 40 tot 70 weken moet wachten totdat daar voldoende stroom beschikbaar voor is in jouw buurt. Netbeheerders geven hier nu meer informatie over via de stroomnetchecker.

Het stroomnetwerk is overbelast. Eerst was dit vooral een probleem voor bedrijven, maar inmiddels hebben ook huishoudens en het midden- en kleinbedrijf op het laagspanningsnet hier last van.

De drie grootste regionale netbeheerders, Enexis, Liander en Stedin hebben voor hun eigen regio de stroomnetchecker geïntroduceerd. Je vult op de site simpelweg je postcode en huisnummer met eventuele toevoeging in en je weet of er nog elektriciteit beschikbaar is in jouw buurt. Het geeft een goede indicatie over de beschikbaarheid. Je ziet niet de exacte wachttijd, die hoor je pas als je daadwerkelijk een aanvraag indient voor een netverzwaring.

In onderstaande kaart zie je welke netbeheerder in welke regio actief is:

De drie kleine netbeheerders - Coteq, Rendo en Westland Infra - doen niet mee aan deze stroomnetchecker. Om de simpele reden dat het probleem met een vol stroomnetwerk voor huishoudens bij hen (nog) niet speelt.

Ik neem de proef op de som. Als ik kijk naar mijn eigen woonwijk in Hilversum, krijg ik de volgende mededeling van Liander: "Het stroomnetwerk is helaas vol." Ik kan wél een nieuwe aansluiting of verzwaring aanvragen, maar het kan wel tot drie jaar duren voordat het stroomnet in mijn buurt voldoende ruimte heeft. Dus voorlopig voor mij geen zonnepanelen of warmtepomp.

Kijk ik op de postcode van een bevriend stel in Rotterdam, dan lijkt er op dit moment "voldoende ruimte in uw buurt voor een verzwaring van een bestaande aansluiting", schrijft Stedin. 

De netbeheerders willen met dit initiatief consumenten helpen een weloverwogen keuze te maken bij verbouw- of verduurzamingsplannen. Ze geven ook het advies om vóóraf goed te overleggen met een installateur of er binnen de bestaande stroomaansluiting mogelijkheden zijn. 

Meer stroom nodig

Het stroomnet is voortaan ook vaak vol voor huishoudens, omdat er nieuwe huizen bijkomen. En doordat mensen van het gas afgaan, hebben ze meer stroom nodig voor een warmtepomp, zonnepanelen en eventuele laadpaal.

Netbeheerders werken aan het uitbreiden en verzwaren van het huidige stroomnetwerk. Er moeten de komende jaren zo’n 50.000 transformatorhuisjes bijkomen en één op de drie straten moet open voor een nieuwe en dikkere elektriciteitskabel. De vraag naar stroom groeit harder, dan het tempo waarin netbeheerders kunnen uitbreiden. 

Wil je het stroomnet ontlasten, dan hebben de netbeheerders nog wel een paar tips:

  • Gebruik minder stroom tijdens de piekuren. Dat is tussen 7:00 en 9:00 uur in de ochtend en tussen 16:00 en 21:00 uur in de avond. Ga dan niet je elektrische auto opladen.
  • Gebruik zoveel mogelijk stroom overdag. Zeker als je zélf stroom opwekt met zonnepanelen. Zet overdag de wasmachine en vaatwasser aan en laadt je elektrische auto op. Je bespaart geld en je hoeft ook geen stroom terug te leveren aan het volle stroomnet.
  • Probeer energie te besparen door je woning goed te isoleren. Alles wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen.  
Lees meer over
LianderEnexisStedinElektriciteitNetcongestie