Dankzij faillissementsuitverkoop

Amerikaanse 'aasgier-financier' achter Blokker heeft zijn miljoenen terug

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPAmerikaanse 'aasgier-financier' achter Blokker heeft zijn miljoenen terug
RTL

Gordon Brothers, de Amerikaanse financier van Blokker, heeft dankzij de faillissementsuitverkoop al het geld dat het had uitgeleend aan de winkelketen teruggehaald. Het gaat om zo'n 27 miljoen euro. De Belastingdienst en andere schuldeisers kunnen naar dat geld fluiten.

Dat blijkt uit het onlangs openbaar geworden faillissementsverslag van MRG Logistics, het megamagazijn van Blokker in Geldermalsen.

Geldschieter Gordon

Omdat de kwakkelende winkelketen elders geen geld meer kon lenen, ging Blokker afgelopen voorjaar in zee met Gordon Brothers, een Amerikaans bedrijf dat leningen verstrekt aan noodlijdende bedrijven. In ruil voor een financiering van maximaal 35 miljoen euro kregen de Amerikanen onder meer de voorraden van Blokker in onderpand.

Dit is Gordon Brothers: 'aasgier-financier' en redder van Blokker
Lees ook

Dit is Gordon Brothers: 'aasgier-financier' en redder van Blokker

Gordon Brothers is niet onomstreden, omdat het bedrijf soms betrokken is bij hardhandige saneringen van klanten, en daar zelf lekker aan verdient. De betrokkenheid bij ondergang van de winkelbedrijven Clery's en British Home Stores (BHS) leverde het bedrijf in de Britse pers kritiek en de naam 'vulture' op: aasgier.

In Nederland kwam het bedrijf in aanvaring met de curatoren van het failliete warenhuis Hudson’s Bay, over de hoogte van de rekening voor de hulp bij de faillissementsuitverkoop.

Faillissementsuitverkoop

Toen Blokker in november bankroet ging, zat Gordon Brothers op de eerste rang om ook daar de faillissementsuitverkoop te leiden. Hoe hoog de rekening is, die het bedrijf daarvoor heeft ingediend bij de curatoren, is nog onbekend.

Wel is duidelijk dat de uitverkoop bij Blokker voldoende heeft opgebracht om de schulden aan de Amerikaanse financier terug te betalen. Dat blijkt uit het zojuist verschenen eerste faillissementsverslag van MRG Logistics, het logistieke zusterbedrijf van Blokker dat in januari op de fles ging. 

Ruzie rond inventaris

In dat verslag beschrijf curator Cees Klomp ook een ruzie rond de inventaris van het megamagazijn van MRG Logistics in Geldermalsen. Na het faillissement van dat bedrijf claimden drie partijen het eigendom van de zogenoemde bedrijfsmiddelen, zoals de machines en installaties van het magazijn, de kantoorinventaris, de heftrucks, rolcontainers en pallets.

Naast pandeigenaar IntoSpace van vastgoedondernemer Joes Daemen en de curatoren van het failliete moederbedrijf Blokker, claimde ook Gordon Brothers het eigendom daarvan. De financier stelde namelijk in ruil voor haar miljoenenlening niet alleen de voorraden van Blokker, maar ook de bedrijfsmiddelen van het magazijn in onderpand te hebben gekregen.

Uiteindelijk werd de discussie beslecht, omdat de faillissementsverkoop van de voorraad bij Blokker voldoende opbracht om de schuld aan Gordon Brothers volledig terug te betalen, schrijft curator Klomp in zijn verslag. Dat betekent dus dat de Amerikaanse financier al zijn geld heeft teruggekregen.

Fiscus vangt bot

Toen Blokker failliet ging, had Gordon Brothers bijna 27 miljoen euro tegoed van de winkelketen. De Nederlandse Belastingdienst, die nog ruim 26 miljoen euro tegoed had, grijpt naast dat geld. Bij de afwikkeling van faillissementen krijgt de fiscus meestal voorrang op de andere schuldeisers, behalve als bedrijfsbezittingen in onderpand zijn gegeven.

De 27 miljoen euro uit de faillissementsverkoop die naar Gordon Brothers ging, gaat ook aan de neus voorbij van de overige preferente schuldeisers en de 1849 'gewone' schuldeisers van Blokker. Zij dienden na het faillissement tot dusverre voor ruim 40 miljoen euro aan vorderingen in bij de curator.

Hoeveel de faillissementsverkoop precies opbracht, is nog onbekend. Curatoren Jasper Berkenbosch en Robin de Wit, die het faillissement van Blokker afwikkelen, waren vandaag nog onbereikbaar voor een toelichting. Gordon Brothers reageerde nog niet op een verzoek om commentaar.

Ruzie bracht MRG Logistics in gevaar

Uit het faillissementsverslag van curator Cees Klomp blijkt dat de ruzie om de inventaris van het megamagazijn in Geldermalsen het voortbestaan van MRG Logistiscs in gevaar bracht. Klomp beschrijft daarin hoe de huisbank van het logistieke bedrijf als gevolg van de claim van Gordon Brothers de bankrekeningen bevroor.

"Bijzonder lastig", noemt curator Klomp dat in zijn verslag. "Hierdoor konden door curator geen betalingen worden gedaan aan dwangcrediteuren", schrijft hij. Dwangcrediteuren zijn machtige schuldeisers, die maar beter snel betaald kunnen worden. Volgens Klomp kwam door de bevroren bankrekeningen 'de tijdelijke voortzetting van de onderneming van MRG Logistics in gevaar.'

Voor de curator was de voortzetting van die activiteiten van het grootste belang, omdat dat de kans op een doorstart onder een nieuwe eigenaar groter maakte. Uiteindelijk viel de beoogde doorstart van MRG Logistics overigens toch in het water

Hoe de jarenlange succesformule Blokker ten onder ging, zie je in onderstaande video.

Lees meer over
BlokkerGordon BrothersMRG LogisticsRetailFaillissement