Duizenden euro's terugbetalen

Vrouw handelt privézaken af onder werktijd, terecht ontslag

Door Malini Witlox··Aangepast:
© Getty Images | Foto ter illustratieVrouw handelt privézaken af onder werktijd, terecht ontslag
RTL

We handelen bijna allemaal weleens een dringende privékwestie af onder werktijd. Maar een administratief medewerker van een sloopbedrijf ging daarbij veel te ver. Ze deed op haar werk zo veel voor het bedrijf van haar partner, dat ze op staande voet ontslagen werd. Terecht, aldus de rechter.

De vrouw werkte als administratief medewerker bij Sloopwerken van Schie in Rotterdam. In 2010 was ze daar gestart als fulltimer, sinds 2019 werkte ze er drie dagen per week. Op 21 oktober 2024 werd ze op staande voet ontslagen omdat ze tijdens werktijd 'nevenwerkzaamheden' had verricht en te veel vakantiedagen had opgenomen.

Volgens het sloopbedrijf werkte ze ook voor het bedrijf van haar partner. Ze maakte facturen en offertes op voor zijn bedrijf. In de tijd dat ze dit 'privéwerk' deed, kon ze haar echte werk niet doen. Dat was volgens de werkgever een 'grove schending van haar verplichtingen'.

Printen

Bij de rechter stelde de vrouw dat haar chef wist dat ze onder werktijd ook voor een ander bedrijf werkte. Haar chef had zelfs weleens privéprintjes van de printer gepakt en aan haar gegeven. 

Haar chef ontkende dit bij de rechtszaak niet, maar stelde dat incidenteel iets privé printen geen probleem was. Hij zou echter niet geweten hebben dat ze structureel werk verrichtte voor een ander bedrijf.

Veerman terecht op staande voet ontslagen, toch 10.000 euro mee
Lees ook

Veerman terecht op staande voet ontslagen, toch 10.000 euro mee

De vrouw stelde slechts één uur per week voor het bedrijf van haar partner gewerkt te hebben, maar dat leek het sloopbedrijf niet aannemelijk omdat het om 400 gespecificeerde facturen en offertes ging, gemaakt in vijf jaar tijd. De vrouw stelde dat ze soms thuis aan de facturen werkte en die alleen naar kantoor nam op een USB-stick om te printen.

Begin 2024 werd ze bij een functioneringsgesprek al aangesproken op slordigheden in haar werk en het feit dat zij haar werk niet op tijd afkreeg. 

Werkgever en werknemer lagen ook overhoop over het aantal vakantiedagen. De vrouw had er toen ze fulltime werkte 25 en toen ze parttime werkte 15. Maar ze bleef zichzelf er in de verlofregistratie 25 geven. Dagen die volgens haar waren goedgekeurd.

Schadevergoeding

Waar de vrouw haar baan terugeiste, of als het ontslag zou worden goedgekeurd een transitievergoeding wilde, eiste het sloopbedrijf van zijn kant ruim 8000 euro aan te veel betaald salaris (voor de laatste week van oktober) en te veel betaalde verlofuren. 

Ook wilde het bedrijf een schadevergoeding van ruim 3000 euro en zou de vrouw bijna 3000 euro aan buitengerechtelijke (incasso)kosten van haar werkgever moeten betalen.

Duizenden euro's terugbetalen

Daar ging de rechter niet in mee. Het verzoek voor de schadevergoeding werd te laat ingediend en de incassokosten zijn voor het bedrijf. Wel is de vrouw terecht ontslagen en moet ze het bedrijf circa 8000 euro betalen voor het teveel ontvangen salaris in de week na haar ontslag en de onterecht opgenomen vakantiedagen.

De vrouw moet dus op zoek naar een andere baan. Onduidelijk is of ze bij het bedrijf van haar partner aan de slag kan. Daar wordt niets over gezegd in de uitspraak. Ook is onduidelijk hoe ze betrapt werd.

In deze video zie je dat een stagiair werd ontslagen na een melding van grensoverschrijdend gedrag in de serie De F*ckulteit:

Lees meer over
OntslagRechtspraakRechtszaak