'Steekpenningen aan Europarlementariërs'

Nieuw corruptieschandaal in Brussel? Politie doet inval bij Huawei-lobbyisten

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPNieuw corruptieschandaal in Brussel? Politie doet inval bij Huawei-lobbyisten
RTL

In een grootschalig corruptieonderzoek naar Huawei heeft de Belgische politie vanochtend invallen gedaan in woningen van lobbyisten van het Chinese techbedrijf. Zij worden verdacht van het betalen van steekpenningen aan Europarlementariërs, die in ruil daarvoor Huawei's belangen zouden hebben behartigd.

Dat meldt de Nederlandse onderzoekswebsite Follow the Money, samen met de Belgische media Le Soir en Knack. De autoriteiten hebben ongeveer vijftien (voormalige) parlementariërs 'op de radar', zegt een bron dicht bij het onderzoek.

Huiszoekingen

De Belgische federale politie heeft in alle vroegte huiszoekingen uitgevoerd bij lobbyisten van Huawei. Dit in verband met een onderzoek naar omkoping, witwassen van geld, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie, bevestigt het Belgische OM aan de drie media.

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?
Lees ook

De tentakels van Huawei in Nederland: kunnen we nog zonder?

In totaal zijn 21 adressen doorzocht in België en Portugal. Daarbij zijn meerdere documenten en objecten in beslag genomen. Er hebben geen huiszoekingen plaatsgevonden in het Europees Parlement.

De Nederlandse vestiging van Huawei was vanochtend onbereikbaar voor commentaar. Ook Follow the Money kreeg nog geen reactie van het Chinese techbedrijf.

Qatargate

Eind 2022 raakte Brussel in de ban van een spraakmakend omkoopschandaal, dat ook wel bekend staat als 'Qatargate'. Daarbij zouden medewerkers en politici van het Europees Parlement zijn omgekocht om de belangen van Qatar en Marokko te verdedigen. In ruil voor grote sommen geld of dure geschenken werd geprobeerd om politieke besluiten te beïnvloeden.

Een van de hoofdrolspelers van dat schandaal was de Griekse Eva Kaili, vicevoorzitter van het Europees Parlement. Zij werd gearresteerd, zat enkele maanden vast, en is zo lang het onderzoek loopt onder elektronisch toezicht geplaatst. Kaili wordt verdacht van corruptie, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Lees meer over
Europees parlementHuaweiCorruptieTechnologie