Tegenwind knakt EWT

Windmolenbouwer EWT van Nederlandse oliemiljardair Van Poecke failliet

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANP - Marcel van PoeckeWindmolenbouwer EWT van Nederlandse oliemiljardair Van Poecke failliet
RTL

De Nederlandse windmolenbouwer Emergya Wind Technologies (EWT) van oliemiljardair Marcel van Poecke is failliet. Ondanks de recente miljoenenverliezen was het bedrijf tot eind vorig jaar nog positief over de toekomst. Nu wijt EWT de ondergang onder meer aan Trump. Of dat helemaal terecht is, is de vraag.

Het Amersfoortse Emergya Wind Technologies (EWT) ontstond in 2004 uit een doorstart van windmolenbouwer Lagerweij. Het bedrijf staat vooral bekend als bouwer van middelgrote windturbines, met een vermogen tot 1 megawatt. Inmiddels staan er ruim 600 windmolens van EWT over de hele wereld.

Toekomstverwachtingen

In 2023 installeerde EWT met 160 voltijdsmedewerkers nog 36 windturbines, en boekte een omzet van ruim 58 miljoen euro. In het verslag over dat jaar was directeur Carel Kok optimistisch over de toekomstverwachtingen, mede dankzij de steun van de kapitaalkrachtige aandeelhouders. Maar vorige week ging de onderneming toch failliet.

 Trump wil dat windmolens op de Noordzee worden weggehaald
Lees ook

Trump wil dat windmolens op de Noordzee worden weggehaald

Woordvoerster Inge van Doorn van EWT wijt het faillissement aan geldnood, mede als gevolg van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. "De huidige ommekeer in het Amerikaanse beleid ten aanzien van hernieuwbare energie, de belangrijkste groeimarkt van het bedrijf, is zeer onzeker geworden", laat zij aan RTL Z weten.

Amerikaans beleid

"In combinatie met het beperkte marktpotentieel op lange termijn in Europa is de EWT-groep niet langer in staat om het kapitaal veilig te stellen dat nodig is om haar dagelijkse kasbehoeften te financieren."

Desondanks zegt curator Frank Nowee, die het faillissement moet afwikkelen, day hij goede kansen ziet voor een doorstart. In zo'n scenario blijven de schulden van het bedrijf achter in de failliete boedel, en kan een nieuwe eigenaar zorgen voor vers kapitaal.

"Ik ben al bij het bedrijf betrokken sinds het in februari uitstel van betaling aanvroeg. De afgelopen weken hebben wij hard gewerkt aan een mogelijke doorstart. Ik zeg altijd: garantie tot aan de deur, maar ik denk dat de kansen daarop aanzienlijk zijn. Het is een mooi bedrijf. Wij onderhandelen met diverse gegadigden", aldus de curator.

Roerig verleden

EWT kent een roerig verleden, vooral in de beginjaren. Grootaandeelhouder Henk Keilman, een ondernemer die destijds bekend was van het televisieprogramma Dragon’s Den, schermde met gigantische orderportefeuilles en beursplannen. Maar daarvan kwam uiteindelijk niets.

In 2008 kwam de windmolenbouwer in rustiger vaarwater, na de overname door een consortium onder leiding van oliemiljardair Marcel van Poecke. De 65-jarige Van Poecke dankt zijn vermogen, dat door zakenblad Quote wordt geschat op 1,6 miljard euro, opmerkelijk genoeg aan fossiele energie. Hij was in de jaren negentig oprichter van het raffinagebedrijf Petroplus.

Rijke aandeelhouders

In 2021 meldde RTL Z nog dat de Nederlandse oliebaron zijn belang in de windmolenbouwer had vergroot, tot zo’n 85 procent. Ook andere bekende ondernemers en investeerders waren destijds als aandeelhouders bij het bedrijf betrokken. Onder hen oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro, en de Libanese zakenman Issam Fares, ooit grootaandeelhouder van bouwgigant Ballast Nedam.

Uit het meest recente jaarverslag van EWT blijkt dat Van Poecke nog steeds een meerderheidsbelang in het bedrijf bezit. Uit die rapportage, die het bedrijf eind vorig jaar deponeerde bij de Kamer van Koophandel, blijkt ook dat het EWT afgelopen jaren niet echt voor de wind ging. 

Miljoenenverliezen

De problemen gingen dus verder terug dan de 'huidige ommekeer in het Amerikaanse beleid ten aanzien van hernieuwbare energie', die het bedrijf zelf aanvoert. In 2023 boekte het bedrijf op de eerder genoemde omzet van ruim 58 miljoen euro uit 'voortgezette activiteiten' een nettoverlies van 3,1 miljoen euro. Het jaar daarvoor was een verlies van bijna 14 miljoen euro geleden, om een omzet van bijna 53 miljoen euro.

Desondanks beschikte het bedrijf nog over behoorlijke kapitaalbuffers. Eind 2023 was sprake van een positief eigen vermogen van ruim 14 miljoen euro. De solvabiliteit, een maatstaf voor de financiële kracht van een bedrijf, bedroeg een redelijke 20 procent.

Reddingsboei

EWT was ondanks de miljoenenverliezen in het meest recente jaarverslag nog positief over de toekomst. Mede dankzij de verbeterde financiële resultaten in 2023, de financiële steun van rijke aandeelhouders en de blijvende noodzaak voor duurzame energie, verwachtte de windmolenbouwer te kunnen voortbestaan.

Bovendien wierpen drie aandeelhouders, onder wie Van Poecke en Fares, het bedrijf in 2023 na het grote verlies over het voorgaande jaar een reddingsboei toe. Zij verschaften de windmolenbouwer een noodlening van 5,5 miljoen euro, die kon worden omgezet in aandelen. 

Optimisme 

"De toekomst van EWT wordt gekenmerkt door bedachtzaam optimisme en standvastige vastberadenheid", schreef directeur Carel Kok in het jaarverslag. Hij voorspelde dat de windmolenbouwer zou uitgroeien tot een 'leidend bedrijf, dat de wereldwijde transitie naar duurzame energie zou voortstuwen'.

Maar in de kleine lettertjes van de jaarrekening blijkt wel dat EWT er stiekem een beetje rekening mee hield dat het optimisme van directeur Kok wel eens ongegrond zou kunnen zijn. In de paragraaf over de voortgang van de activiteiten waarschuwde het bedrijf namelijk dat er een 'materiële onzekerheid' bestond over het vermogen om in 2025 de rekeningen te kunnen blijven betalen. 

Tegenvallende orders

"Hoewel de financiële positie en de toekomstverwachtingen van het bedrijf aanzienlijk zijn verbeterd, is het mogelijk dat de toekomstige orderportefeuille zowel kwalitatief als kwantitatief aanzienlijk lager uitvalt dan is voorspeld", aldus de passage. "In dat geval is het mogelijk dat het bedrijf zijn financiële verplichtingen tot december 2025 niet kan nakomen zonder aanvullende steun van onze bestaande of nieuwe aandeelhouders."

Opvallend is ook dat de jaarrekening over 2023, die pas 30 december 2024 werd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel, nog steeds geen goedkeurende handtekening van de externe accountant EY droeg. Dat kwam volgens een toelichting onder meer omdat er nog met de accountant werd gediscussieerd over verschillende onderwerpen. Een van die onderwerpen? De formulering van de passage over het voortbestaan van EWT.

Faillissement

Uiteindelijk bleek het optimisme van directeur Kok inderdaad ongegrond, en bliezen de miljoenenverliezen en nieuwe tegenvallers de Nederlandse windmolenbouwer de afgrond in. Emergy Wind Technologies Holdings kreeg op 17 februari uitstel van betaling, vorige week woensdag gevolgd door een faillissement.

Inmiddels zijn ook dochterbedrijven EWT bv, EWT Assembly en EWT Rotor Blades bankroet verklaard. EWT Rotor Blades bouwde sinds 2018 in Enschede molenwieken voor het bedrijf. Curator Nowee wikkelt ook de faillissementen van de dochters af.

Doorstart

Over de identiteit van de partijen waarmee de curator onderhandelt over een doorstart van EWT, zegt hij nog niets te kunnen zeggen. Of de steenrijke investeerder en grootaandeelhouder Van Poecke ook tot die geïnteresseerden behoort, evenmin. Waarom de oliemiljardair de windmolenbouwer uiteindelijk niet met een extra kapitaalinjectie overeind hield, is ook onbekend. Van Poecke en zijn investeringsbedrijf Atlas Invest reageerden niet op een verzoek om toelichting.

Dat windmolens steeds vaker niet meer in Europa maar in China worden gemaakt, zie je in onderstaande video:

Lees meer over
Marcel van PoeckeRijkman GroeninkEmergya Wind Technologies EWTWindenergieWindmolensDuurzaamheidFaillissement