'Meer oliewinning op zee'

Trump wil dat windmolens op de Noordzee worden weggehaald

Door Heleen Ekker··Aangepast:
© anp Trump wil dat windmolens op de Noordzee worden weggehaald
RTL

De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump wil dat de windmolens op de Noordzee worden weggehaald, om weer ruim baan te bieden aan oliewinning. De brancheorganisatie van windenergie in Nederland, NedZero, is niet onder de indruk van de oproep.

"Iedereen mag natuurlijk een mening hebben, maar het is gewoon verstandig om te blijven investeren in windenergie op zee", zegt woordvoerder Minke Ouwehand van NedZero. "Afbreken van windmolens is niet rationeel. Want windenergie is schoon, goedkoop en geopolitiek verstandig." 

Bericht op social

Trump deed zijn oproep op zijn sociale mediaplatform Truth Social. "Het Verenigd Koninkrijk maakt een grote fout. Open de Noordzee. Haal de windmolens weg", schreef Trump

Aanleiding voor zijn bericht zijn de plannen van het Amerikaanse olie- en gasbedrijf APA om de Noordzee te verlaten. Daarmee reageert het bedrijf op de aankondiging van de Britse regering om de belasting op de olie- en gaswinning op zee te verhogen.

Niet het enige bedrijf

APA is niet het enige bedrijf dat de Noordzee de rug toekeert. Het Amerikaanse ExxonMobil deed dit al eerder. En ook het Nederlandse bedrijf NAM heeft een deel van zijn activiteiten op de Noordzee verkocht. 

De Britse regering wil met de hogere belastingopbrengsten duurzame energieprojecten financieren. Niet alleen Groot-Brittannië maar ook Nederland en andere West-Europese landen zetten volop in op offshore windenergie in de Noordzee. 

Voor de Nederlandse energievoorziening is de Noordzee erg belangrijk. In 2050 moet alle gebruikte energie in Nederland uit bronnen zonder CO2-uitstoot komen. Een groot deel daarvan komt van offshore windturbines. 

Ruim helft elektriciteit is duurzaam opgewekt en dat is voor het eerst
Lees ook

Ruim helft elektriciteit is duurzaam opgewekt en dat is voor het eerst

"Dit is een logische ontwikkeling", zegt Ouwehand, "want wetenschappelijk is aangetoond dat de CO2-uitstoot in de EU afneemt. Dat komt voor een belangrijk deel door zonne- en windenergie."

Richting duurzame energie

Overigens zegt NedZero niet dat er daarnaast geen plaats meer zou zijn voor olie- en gaswinning op zee. "De komende tijd hebben we nog volop olie en gas nodig. Maar de ontwikkeling is wel richting meer duurzame energie." 

Trump heeft eerder aangegeven op te willen komen voor de belangen van de olie- en gasindustrie. Er wordt rekening mee gehouden dat hij opnieuw direct na zijn aantreden uit het Parijse klimaatakkoord wil stappen.

Opwarming

In dat akkoord van 2015 spraken bijna 200 landen af om de opwarming van de aarde te beperken tot 'ruim onder de twee graden' en liever nog 1,5 graad. Aan die overeenkomst gingen vele jaren met onderhandelingen vooraf. 

De vorige keer dat Trump president werd, in 2016, zei hij al vrij snel 'een betere deal' met de rest van de wereld te willen. Hij kondigde aan het Parijse akkoord op te willen zeggen, maar juridisch gesproken mocht dit pas enkele jaren later. 

Meteen na het aantreden van zijn opvolger, Joe Biden, keerde de VS weer terug in het Parijse akkoord. 

De terugkeer van Trump heeft ook gevolgen voor de Nederlandse handel. Welke dat zijn, zie je in onderstaande video.