Data is koning

Bondgenoot van hardrijders Flitsmeister inmiddels innig omarmd door de overheid

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Lex van LieshoutBondgenoot van hardrijders Flitsmeister inmiddels innig omarmd door de overheid
RTL

Flitsmeister - ooit bekend als bondgenoot van hardrijders - is inmiddels ook een trouwe hulp van de overheid. Het bedrijf verdient op die manier drie keer. Sinds 2009 maken honderdduizend automobilisten gebruik van de app, vooral om hard te kunnen rijden zonder de staatskas te spekken met boetes. Maar een vijand van de overheid is Flitsmeister allerminst.

Overheidsdiensten betalen namelijk om via de app verkeersinformatie te verspreiden. Dan zijn er nog de gebruikers die betalen om de meest uitgebreide versie van de app te mogen gebruiken. En als klap op de vuurpijl verdient het bedrijf aan automobilisten die via Flitsmeister tol betalen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Het bedrijf stuurt niet alleen factuurtjes naar automobilisten, maar ook naar de staat.

20 procent toeslag

Een goed voorbeeld is de onlangs geopende Blankenburgtunnel, die snelwegen A20 en A15 verbindt. Om door deze tunnel te mogen, moeten automobilisten tol betalen. Het gaat om 1,51 euro per keer voor auto's en 9,13 voor vrachtwagens en bussen. Om het makkelijk te maken is het mogelijk om automatisch te betalen.

Daarvoor werkt de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) samen met commerciële partijen, zoals Flitsmeister. Het bedrijf schiet je tol voor en stuurt iedere maand een factuur. Dat scheelt jou administratie. Maar voor niks gaat alleen de zon op. Per keer dat je door de tunnel rijdt, rekent Flitsmeister 35 cent toeslag.

Eerste focusflitsers ingezet om appende bestuurder te betrappen
Lees ook

Eerste focusflitsers ingezet om appende bestuurder te betrappen

Dat klinkt misschien niet zo wereldschokkend, maar het is ruim 20 procent van je tol. "Je moet er massa in maken", legt directeur Jorn de Vries uit. Om dezelfde reden biedt Flitsmeister ook de mogelijkheid via hen voor parkeren te betalen. "We dragen ook het betalingsrisico, als er iemand niet betaalt."

Miljoenen aan tol

In februari reden er op een gemiddelde werkdag tussen de 25.000 en 30.000 automobilisten door de tunnel, laat wegbeheerder Rijkswaterstaat weten op vragen van RTL Z. Op een gemiddelde weekenddag zo'n 20.000 auto's. Dat levert voor de vuist weg zo'n 1,1 miljoen euro aan tol op. Rijkswaterstaat verwacht dat deze aantallen 'door de tijd heen groeien'.

Hoeveel Flitsmeistergebruikers hun tol via de app betalen, wil De Vries uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. "Sowieso te weinig", grapt hij. Stel dat 20 procent van de tunnelgebruikers via Flitsmeister betaalt, dan levert dat per maand toch zo'n 50.000 euro omzet op.

Percentage voor Flitsmeister

RWS wil niet zeggen hoe de verdeling qua abonnees is tussen Flitsmeister en concurrent MOVE-IZI. "Daar doen wij geen uitspraken over omdat dit concurrentiegevoelige informatie is", laat een woordvoerder weten. Daarnaast mogen de bedrijven die bij de tolheffing assisteren nog 2,5 procent van de tol die via hen wordt betaald aan commissie in eigen zak steken.

De RDW is niet de enige overheidsdienst die samenwerkt met Flitsmeister. Ook Rijkswaterstaat doet dat, om weggebruikers te waarschuwen voor wegwerkzaamheden of files. Dat doet de dienst niet alleen via matrixborden, advertenties en radiospotjes, maar ook via verkeersapps. "Wegbeheerders willen de weggebruikers zo goed mogelijk informeren over de (te verwachten) situatie op de weg, zodat ze goed voorbereid op weg kunnen gaan", legt een woordvoerder van RWS de samenwerking uit.

"Dat ging vroeger via paginagrote advertentie in De Telegraaf of radiospotjes", vertelt De Vries. Nu kan het via de location based advertising proposition van zijn bedrijf: de mogelijkheid om via de Flitsmeister-app heel gericht gebruikers een melding te sturen.

Gigantisch bereik ingezet

"We begonnen inderdaad als een app om boetes te ontwijken, maar met het gigantische bereik dat we hadden opgebouwd merkten we dat we daar ook iets interessants te pakken hadden", vertelt De Vries. "Bijvoorbeeld reclame voor McDonalds als ze daar in de buurt rijden", geeft hij als voorbeeld. Dat kan ook met wegwerkzaamheden of waarschuwingen voor ambulances, wat leidde tot samenwerkingen met overheden op alle niveaus.

Het delen van data gaat via het NDW, het Nationaal Dataportaal Wegverkeer. Deze instantie wordt betaald door alle Nederlandse wegbeheerders. Naast Rijkswaterstaat ook de provincies en gemeenten. Zij leveren ook data aan het NDW.

Apps als Flitmeister mogen deze data gratis gebruiken, om hun gebruikers zo'n goed mogelijke dienst te bieden. De NDW gebruikt ook data van Flitsmeister, maar dat is dan weer niet gratis. Het bedrijf won een aanbestedingsopdracht ter waarde van 98.500 euro. Deze geanonimiseerde data van Flitsmeister wordt via de NDW weer gebruikt door Rijkswaterstaat, bijvoorbeeld voor het inschatten van reistijden door files.

Het bedrijf is ook een van de zes partijen die meewerkt aan een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) om het verkeer veiliger te maken, bijvoorbeeld met waarschuwingen op plekken waar files staan. De bedrijven die betrokken zijn bij deze Safety Priority Services mogen samen 15 miljoen euro verdelen.

Betalende abonnees

Hoeveel hiervan naar Flitsmeister is gegaan, wil De Vries niet zeggen. "Maar ik ga niet ontkennen dat het voor ons een interessante opdracht was." Het overgrote deel van de inkomsten van het bedrijf komt van de betalende abonnees, transactiekosten en commerciële adverteerders. Zo'n 70 procent, schat De Vries. Vorig jaar had het bedrijf volgens het jaarverslag van eigenaar Proximus 370.000 betalende gebruikers. Als die allemaal een jaar lang 3 euro abonnementsgeld per maand betalen, levert dat ruim 13 miljoen euro op.

Hoeveel omzet de opdrachten voor de overheid opleveren wil De Vries niet zeggen, maar wel dat het hooguit 10 procent van het totaal is. Het informeren van weggebruikers over de grote onderhoudsklussen aan de A2 en de A12 bracht in totaal 63.600 euro in het laatje bij Flitsmeister, meldt Rijkswaterstaat. 

Het zijn slechts voorbeelden, benadrukt de woordvoerder die geen totaaloverzicht van de kosten kan geven. "De omvang van de uitgaven variëren mee met de hoeveelheid projecten en werkzaamheden in uitvoering. Overzicht van het ene jaar zegt daarmee niet zoveel over uitgaven in een ander jaar", leg hij uit. Omdat er de komende jaren meer aan de weg gewerkt zal worden, zal het gebruik van apps zoals Flitsmeister wel groeien, verwacht hij. 

Opmerkelijke combinatie

Is het niet scheef: boetes helpen ontwijken én samenwerken met de overheid? De Vries snapt wel dat niet iedereen vindt dat dit 'hand in hand gaat'. "Je kunt altijd de vraag stellen hoe het zit met de inkomsten voor de staatskas, maar daar ga ik me niet aan wagen", zegt hij. Door de jaren heen zijn er vooral goede contacten opgebouwd met overheidsdiensten, vertelt hij.

Zowel het Openbaar Ministerie als de politie laten weten niet te kijken naar boete-inkomsten en daarom geen bezwaar tegen de app te hebben, die in sommige buurlanden verboden is. "Als het al een effect heeft op het aantal bekeuringen is dat alleen maar gunstig voor de verkeersveiligheid en daar is iedereen bij gebaat", reageert een woordvoerder van de korpsleiding. "Als er minder mensen worden beboet, dan is dat winst voor het verkeer. Wij willen dat mensen afremmen", vult een woordvoerder van het OM aan.

Geluidsflitspaal: zo werkt het nieuwe wapen in de strijd tegen lawaai
Lees meer over
FlitsmeisterVerkeerVerkeersboete