Na uitspraak Hoge Raad

Minister van Hijum past nieuwe 'zzp-wet' aan, ondernemerschap telt zwaarder

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht Minister van Hijum past nieuwe 'zzp-wet' aan, ondernemerschap telt zwaarder
RTL

De vraag of iemand zich als ondernemer gedraagt, gaat zwaarder wegen bij de beoordeling of diegene ingehuurd kan worden als zzp'er. Minister Eddy van Hijum past de nieuwe 'zzp-wet' (VBAR) aan.

Eerder werd ondernemerschap niet als een belangrijk criterium gezien bij de vraag hoe een arbeidsrelatie (loondienst of zzp) beoordeeld moest worden.

Dat van Hijum het wetsvoorstel aan zou passen werd al verwacht na een recente uitspraak van de Hoge Raad over chauffeurs van taxidienst Uber. 

De Hoge Raad stelde in februari dat het antwoord op de vraag of een chauffeur een contract moest krijgen, mede afhankelijk was van het gedrag van die chauffeur. Gedroeg die zich als ondernemer?

Zzp-wet kost ondernemer zijn zaak: 'Dit was een gezond bedrijf'
Lees ook

Zzp-wet kost ondernemer zijn zaak: 'Dit was een gezond bedrijf'

De Hoge Raad trok daarmee een hele andere conclusie dan advocaat-generaal Ruth de Bock die in september 2024 een belangrijk advies aan de Hoge Raad stuurde over de beoordeling van arbeidsrelaties. Volgens de Bock was het ondernemerscriterium niet zo belangrijk. 

Het deed er wel toe, maar was minder belangrijk dan andere criteria die bepaalden dat een zzp'er in loondienst moest, zoals inbedding van het werk en de werktijden.

Onrust

"Met aanpassing van het wetsvoorstel komt het kabinet ook tegemoet aan de signalen die wij hebben ontvangen (maatschappelijk en politiek) dat het oorspronkelijke wetsvoorstel een te beperkte rol toekende aan extern ondernemerschap", schrijft Van Hijum in een brief aan de Tweede Kamer.

Het afdragen van btw, het investeren in het eigen bedrijf en geld besteden aan het werven van klanten (het hebben van een eigen website bijvoorbeeld), worden in het aangepaste wetsvoorstel gezien als belangrijke kenmerken van een ondernemer. 

Door de aanpassing van de wet kan het wel lastiger worden voor opdrachtgevers om te beoordelen of iemand als zelfstandige mag werken. Ze weten vaak niet wat de zzp'er naast de opdracht doet. Doet die bijvoorbeeld aan acquisitie?

Invoering duurt nog even 

Het gewijzigde wetsvoorstel wordt voor de zomer ingediend bij de Tweede Kamer. De wet VBAR had in 2026 ingevoerd moeten worden, maar loopt waarschijnlijk flinke vertraging op. Intussen is de huidige wet (Wet DBA) van kracht. 

De discussie over ZZP'ers speelt al jaren. De Hoge Raad boog zich eerder al over een zaak van de inmiddels in Nederland gestopte maaltijdbezorger Deliveroo. Bekijk deze video uit 2023: 

Lees meer over
Eddy van HijumZZP'ers