Ouders opgelucht: failliete oppas-app Charly Cares maakt doorstart

Ondanks grote ambities en een kapitaalinjectie van ruim één miljoen euro is het Amsterdamse oppasbedrijf Charly Cares failliet gegaan. Ouders die via het platform een oppas voor hun kinderen regelen, hoeven echter niet te vrezen. "Het bedrijf maakt een doorstart en het platform blijft in de lucht", zegt de curator tegen RTL Z. "Goed nieuws, want er zijn heel veel ouders bij aangesloten."
Charly Cares kreeg begin vorige week uitstel van betaling en werd dinsdag failliet verklaard, bevestigt curator André Jansen. "Het faillissement is het gevolg van een opeenstapeling van factoren", zegt hij. "Door corona viel de vraag naar oppassen tijdelijk sterk terug. Daarna werd het bedrijf getroffen door een oververhitte arbeidsmarkt en inflatie."
Door de krappe arbeidsmarkt werd het moeilijker om oppassers te vinden. Zij konden immers ook makkelijk elders aan de slag, legt Jansen uit. "Bovendien stegen de oppaskosten als gevolg van stijgende lonen. En door de inflatie werden uitjes de laatste jaren ook al veel duurder. Inclusief de hogere kosten voor een oppas ging een 'avondje uit' zo flink in de papieren lopen", aldus de curator.
Oppaskrachten
Charly Cares werd in 2016 opgericht door de jonge ondernemers Charly van der Straten (foto) en Xander Koenen. Zij bouwden een app waar ouders zorgvuldig geselecteerde oppaskrachten voor hun kinderen konden boeken. Ook konden gebruikers via de app beoordelingen achterlaten en lezen, en tijden en kosten laten registreren.
Eind 2021 begon het bedrijf een crowdfunding, waarmee het uiteindelijk 1,2 miljoen euro ophaalde bij investeerders. Ook kreeg de oppasdienst een lening van de Rabobank.
Uitbreiden
Met dat geld zou Charly Cares geografisch uitbreiden, en een nieuwe zakelijke dienst laten groeien. Onder de vlag Charly Cares Business konden bedrijven hun medewerkers een 'oppas van de zaak' geven als secundaire arbeidsvoorwaarde.
De ambities waren aanzienlijk. "Onze grote droom is om in Europa te lanceren", zei mede-oprichter Koenen eind 2021. Binnen anderhalf jaar zou de dienst beschikbaar moeten worden in de eerste buitenlandse Europese steden.
In maart 2023 zei mede-oprichter Van der Straten in een interview met ondernemersblad MT/ Sprout dat de tijd voor snelle groei was aangebroken. "It’s showtime; eindelijk focus op een volledig landelijke dekking (…) en het versneld uitrollen van onze zakelijke dienstverlening. We gaan gas geven, zonder beginnersfouten."
Destijds had het bedrijf naar eigen zeggen twintig medewerkers, tienduizenden maandelijkse gebruikers en 16.000 geselecteerde oppaskrachten.
Technisch failliet
Uit de meest recente jaarrekening in het register van de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt echter dat Charly Cares er destijds financieel al niet sterk voor stond. Volgens het verslag over 2023 sloot het bedrijf het voorgaande jaar af met een negatief eigen vermogen van bijna 1,7 miljoen euro. Daarmee was de onderneming, zoals dat heet, 'technisch failliet'.
Eind 2023 was de situatie niet veel verbeterd, met een negatief eigen vermogen van ruim 1,5 miljoen euro. Desondanks schreven bestuurders Van der Straten en Koenen in het verslag ervan uit te gaan dat het bedrijf zou kunnen blijven bestaan.
Schuldsanering
Volgens de jaarstukken, die overigens pas in december 2024 werden vastgesteld en gedeponeerd bij de KvK, werkte het oppasbedrijf eind vorig jaar aan een ingrijpende schuldsanering. Daardoor moest de financiële positie van het bedrijf drastisch verbeteren. Ook waren er kostenbesparende maatregelen doorgevoerd.
Curator Jansen bevestigt dat het bedrijf bezig was de schulden te saneren, eerst via een zogeheten whoa-procedure, en later via de rechtbank. "Maar dat is uiteindelijk mislukt. Daardoor moest het bedrijf uitstel van betaling aanvragen. Na het faillissement is een akkoord bereikt over een doorstart onder nieuwe eigenaren Pieter Verhagen en Martijn Meijer. Wel blijven de oprichters en werknemers betrokken bij het bedrijf."
Een deel van de opbrengst van de verkoop van de activiteiten gaat volgens curator Jansen naar de Rabobank. "Er is een goeie deal gesloten over de verkoop. Omdat de bank over zekerheden beschikte, gaat een deel van de opbrengst daarheen. De deal was helaas niet zo goed dat de crowdfunders hun geld kunnen terugkrijgen."