Astbestkanker

OM vervolgt Twents 'asbestbedrijf' om dood werknemers: 'Opzettelijk blootgesteld'

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPOM vervolgt Twents 'asbestbedrijf' om dood werknemers: 'Opzettelijk blootgesteld'
RTL

Het Openbaar Ministerie vervolgt het Twentse dak- en gevelfabrikant Eternit voor de dood van twee werknemers en een partner van één van die werknemers. Het bedrijf uit Goor, dat in het verleden met asbest werkte, heeft hen 'willens en wetens blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico’s'.

Dat bevestigt het OM na berichtgeving van de Telegraaf en Trouw. Volgens deskundigen is vervolging van een bedrijf voor doodslag uitzonderlijk en gebeurde dat niet eerder in Nederland.

De zaak wordt aan de rechter voorgelegd. Volgens het OM werden werknemers en derden door Eternit 'langdurig en structureel' blootgesteld aan asbestvezels, met uiteindelijk dodelijke gevolgen. Het bedrijf wordt verweten opzettelijk mensen aan een gevaarlijke werkomgeving te hebben blootgesteld, en is strafrechtelijk aansprakelijk, aldus de aanklagers.

Aangifte

De strafzaak draait specifiek om de dood van twee oud-medewerkers van Eternit en een partner van een van hen. Die partner werd volgens het OM via met asbest bevuilde werkkleding thuis ook blootgesteld aan de asbest en stierf aan asbestkanker.

De vervolging volgt op de aangifte die het Comité Asbestslachtoffers in 2019 deed, waarna er een lang en volgens het OM complex onderzoek volgde, gericht op het vaststellen van de rol en verantwoordelijkheid van bij het bedrijf betrokken (rechts)personen.

Nabestaanden klagen asbestfabrikant aan voor doodslag medewerkers
Lees ook

Nabestaanden klagen asbestfabrikant aan voor doodslag medewerkers

Onder meer de politie zocht in die tijd naar mogelijke slachtoffers van het bedrijf. Het comité voor asbestslachtoffers zegt dat Eternit al in 1960 al op de hoogte was van de gevaren van asbestvezels, maar desondanks doorging met de productie.

Eternit, onderdeel van Etex Group, produceerde in een groot deel van de vorige eeuw asbestcement waarmee onder meer golfplaten buizen en isolatieplaten werden gemaakt. In 1993 stopte het bedrijf daar mee, na een verbod op het gebruik.

Niet afdoende

Het bedrijf was nog niet bereikbaar voor commentaar, maar schrijft op de website: "Alhoewel Eternit destijds steeds overeenkomstig de wet gehandeld heeft, weten we inmiddels dat de maatregelen van destijds helaas niet altijd afdoende zijn geweest om de schadelijke gevolgen van asbest te voorkomen, meer bepaald wat een specifieke vorm van asbestkanker (meosthelioom) betreft."

Omdat er vaak tientallen jaren zitten tussen blootstelling aan asbest en het uiteindelijk ziek worden, zijn er nu nog mensen die de gevolgen daarvan ondervinden. Asbest kan verschillende longaandoeningen veroorzaken, waaronder verschillende vormen van kanker.

Het bestuur van het Comité Asbestslachtoffers (CAS) heeft 'met grote voldoening' kennisgenomen van het besluit van het OM, zo laat de organisatie weten.

"Voor alle asbestslachtoffers en hun families is het een bijzondere dag. De beslissing van het OM om tot strafvervolging over te gaan, erkent eindelijk het immense leed dat door toedoen van asbest is veroorzaakt. Het feit dat Eternit nu voor de rechter moet verschijnen voor doodslag is een doorbraak van historisch belang. Het is een erkenning van het feit dat dit geen 'gewone' bedrijfsongevallen waren, maar dat er sprake was van verwijtbaar handelen met fatale gevolgen", aldus het bestuur.

Lees meer over
Openbaar MinisterieAsbest