Nabestaanden klagen asbestfabrikant aan voor doodslag medewerkers

Nabestaanden van acht asbestslachtoffers hebben samen met het Comité Asbestslachtoffers asbestfabrikant Eternit strafrechtelijk aangeklaagd. Ze beschuldigen het bedrijf van doodslag of dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel.
Bij Eternit, een bedrijf dat asbesthoudende producten maakte, werden medewerkers jarenlang blootgesteld aan asbest, stelt het comité in een verklaring. "Maar ook hun familieleden die met werkkleding in aanraking kwamen, mensen die met asbesthoudende producten moesten werken en inwoners van de omgeving van Goor zijn blootgesteld aan asbest."
Schadevergoeding
Volgens bestuurslid Bob Ruers van het comité is het voor het eerst dat een grote werkgever in Nederland strafrechtelijk wordt aangeklaagd. Slachtoffers konden tot nu toe wel al een schadevergoeding krijgen.
"Sinds 1969 zijn er 15.000 mensen doodgegaan aan asbestkanker, in de komende twintig jaar zullen er waarschijnlijk nog zo’n 10.000 mensen aan sterven", zegt Ruers.
Hij zegt al sinds de jaren 70 gewaarschuwd te hebben voor die gevolgen. Volgens hem is de asbestzaak voor veel meer zaken van belang, ook voor slachtoffers van Q-koorts en Chroom-6.
Risico's genegeerd
In de aangifte staat dat Eternit 'willens en wetens' tientallen jaren asbest heeft geproduceerd. Dit deden ze zonder werknemers en klanten te waarschuwen voor de risico’s. Volgens de aangifte heeft het bedrijf tot ver in de jaren tachtig de risico’s van asbest stelselmatig genegeerd.
Ondanks alle bewijzen van ernstige risico's ging het bedrijf toch door met asbest produceren. Volgens Trouw zeggen nabestaanden dat het bedrijf zelfs een politieke lobby heeft opgezet om waarschuwingen en regelgeving rond asbest te voorkomen of af te zwakken.
Justitie heeft de strafklacht gisteren in ontvangst genomen. "We gaan de aangifte beoordelen op aanknopingspunten die een eventueel strafrechtelijk onderzoek kunnen rechtvaardigen", aldus een woordvoerder in Trouw.