Nederland geeft 1100 euro per burger uit aan defensie, VS ruim twee keer zoveel

Nederland gaf vorig jaar per inwoner 1105 euro uit aan defensie. Hiermee staat Nederland van alle 32 NAVO-landen op plek zeven als het gaat om defensie-uitgaven per inwoner, meldt het CBS.
De VS staat bovenaan met omgerekend een bedrag van 2600 euro per Amerikaan. Noorwegen, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk staan tussen de VS en Nederland in.
Nederland gaf vorig jaar 19,9 miljard euro uit aan defensie. Om dat in perspectief te zetten: de gehele NAVO stak 1362 miljard euro in het leger. De bijdrage van de VS hieraan lag rond de 894 miljard euro.
Defensie in Nederland voor verdediging
Gekeken per inwoner ligt het NAVO-gemiddelde op bijna 1400 euro. Zonder de bijdrage van de VS ligt het NAVO-gemiddelde op 733 euro. De defensie-uitgaven per hoofd van de bevolking in Nederland liggen hier dus tussenin.
"Amerika is ook wel een heel ander land", stelt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Defensie in Nederland en andere landen is primair gericht op de verdediging van het eigen land en de nabije omgeving. Amerika is veel meer internationaal actief in allerlei brandhaarden en daar heeft defensie altijd een veel belangrijkere rol gehad in de samenleving."
Hieronder de hele NAVO-ranglijst. IJsland heeft geen eigen leger en is dus niet meegenomen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
In dit overzicht is het belangrijk om op te merken dat er in het ene land meer met een euro gedaan kan worden dan in het andere. Om het loon van militairen te betalen en lokale uitgaven te doen, heb je in Roemenië bijvoorbeeld minder geld nodig dan in Nederland, stelt het CBS.
De uitgaven van met name landen als Polen, Estland en Letland liggen veel hoger als gecorrigeerd wordt voor deze koopkrachtverschillen. Polen stijgt hiermee naar de derde plaats van alle 32 NAVO-landen, Nederland zakt van de zevende naar de tiende plaats.
NAVO-norm
Voor het eerst sinds begin jaren 90 voldoet Nederland weer aan de NAVO-norm, waar het de laatste jaren veelvuldig over is gegaan. De uitgaven vormden net iets meer dan 2 procent van de omvang van de economie, oftewel het bruto binnenlands product (bbp). De norm ligt op 2 procent.
Als deze norm het uitgangspunt vormt, staat Nederland op plek twintig. Bovenaan staat Polen met 4,1 procent. Estland en de VS delen met 3,4 procent de tweede plaats.
Nog meer geld naar defensie
De norm in Nederland gaat naar verwachting nog verder omhoog. Gisteren bleek dat overgrote meerderheid van de Tweede Kamer het eens is met plannen van het demissionaire kabinet om de norm te verhogen naar 3,5 procent. Daarbij komt ook nog eens 1,5 procent voor uitgaven aan ondersteunende zaken zoals infrastructuur of cyberveiligheid.
Na de Russische inval in Oekraïne ruim drie jaar geleden zijn de defensie-uitgaven van veel landen gestegen. Die van de VS zijn naar verhouding even hoog gebleven.
Griekenland
Opvallend is wel dat Griekenland een stuk minder geld is gaan steken in defensie. "Het is wel zo dat Griekenland een van de NAVO-landen was waarvan de defensie-uitgaven wel ruimen boven de 2 procent van het bbp zaten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de historische rivaliteit met Turkije", legt Van Mulligen uit.
"De relatie tussen Griekenland en Turkije is de afgelopen jaren verbeterd en de Griekse overheid heeft ook veel moeite gestoken in het onder controle brengen van de overheidsfinanciën. Bezuinigen op defensie is een relatief makkelijke bezuiniging", aldus de hoofdeconoom van het CBS. Griekenland blijft met defensie-uitgaven van 3,1 procent van het bbp nog wel ruim boven de NAVO-norm.
Volgende week wordt de NAVO-top gehouden in Nederland. In de onderstaande video is te zien wat voor voorbereidingen er zijn getroffen: