4000 dollar

Geld kapotgebeten door hond: wat kun je er nog mee?

Door Editie NL ··Aangepast:
© Clayton en Carrie Law Geld kapotgebeten door hond: wat kun je er nog mee?
RTL

Het zal even schrikken zijn geweest voor een Amerikaans stel uit Pennsylvania: hun hond had namelijk 4000 dollar aan briefgeld opgegeten. Gelukkig voor het koppel wisten ze bijna 3500 euro weer aan elkaar te plakken. Maar mag je opgelapt briefgeld zomaar uitgeven?

Om de briefjes weer te herstellen moest het stel uit de VS zich een weg banen door uitwerpselen en kots van de hond. Daarna was het flink wat knutselwerk: ze moesten de serienummers op de biljetten nagaan om ze weer juist aan elkaar te krijgen. Ze leden wel een klein verlies.

Voorwaarden

Ook in Nederland kan dat, onder bepaalde voorwaarden. Beschadigd geld kan bijvoorbeeld worden ingeleverd bij De Nederlandsche Bank, vertelt Marcel Klok van drukkerij Koninklijke Joh. Enschede. "Dan krijg je er in feite goed geld voor terug." Het biljet moet dan wel per ongeluk beschadigd zijn. In een formulier moet je uitleggen wanneer en hoe dat is gebeurd.

Briefje van vijftig overleeft tocht door riool: 'Kan zelfs wasbeurt van 90 graden aan'
Lees ook

Briefje van vijftig overleeft tocht door riool: 'Kan zelfs wasbeurt van 90 graden aan'

Daarnaast moet meer dan de helft van het briefje over zijn. Heel soms is vergoeding ook mogelijk wanneer een biljet tóch kleiner is. Dan moet je alleen wel feitelijk kunnen aantonen dat de andere helft vernietigd is. Dat is natuurlijk lang niet altijd te doen.

Met beschadigd geld mag je trouwens ook gewoon betalen. Dan geldt wel wederom dat meer dan de helft van het briefje over moet zijn. "Als er een scheur in zit, dan is het nog steeds geldig", zegt Klok.  "Je mag het dan met een plakbandje aan elkaar plakken, maar het moet nog wel herkenbaar zijn. En de winkelier mag het beschadigde geld weigeren."

Contant geld in Nederland

Van alle betalingen in Nederland wordt 20 procent nog met contant geld voldaan. Niet al die briefjes blijven altijd heel. Jaarlijks komen bij de Nederlandsche Bank zo'n 5500 aanvragen binnen wegens beschadigde biljetten. De waarde van die briefjes is samen 4,9 miljoen euro.

Bron: De Nederlandsche Bank

Is je briefgeld niet kapot, maar wel erg vies? Dan heeft Klok een tip. "Geld is gemaakt van katoen en wordt juist gewassen. Dus zit je biljet vol smurrie, gooi hem dan in de wasmachine. Dan komt-ie er weer schoon uit."

Lees meer over
DNBGeldContant geldHondDieren