Aantal verkeersongelukken neemt toe: dit is de 'onveiligste' gemeente

Het gaat steeds vaker mis op de weg. In 2022 waren er 122.000 verkeersongelukken, een stijging van 6,8 procent ten opzichte van 2021. Onder verkeersongelukken vallen alle ongelukken die door Rijkswaterstaat en de politie worden geregistreerd. Het gaat om alle ongelukken in het verkeer met auto's, fietsers en voetgangers. Maar waar komt de stijging door?
Auto-expert Menno Dijcks van Independer ziet het aantal verkeersdeelnemers jaar na jaar stijgen. "Het lijkt erop dat het komt door de stijging van het aantal auto’s", zegt hij. Volgens het CBS telde ons land zo'n 8,5 miljoen auto’s in 2020. In 2023 konden we daar bijna 500.000 bij optellen.
"Hoe meer auto's, hoe meer risico op een ongeval", zegt Dijcks. "De ongelukken gebeuren ook veel op het fietspad, want elektrische fietsen gaan veel harder dan normale fietsen. Vroeger kon je als automobilist veel makkelijker een fietser inhalen, maar nu is dat lastiger in te schatten", verklaart de auto-expert.
Flitsbezorgers
Een andere verklaring is ons online bestelgedrag. "We kopen steeds meer online, waardoor er meer bestelbusjes de weg op moeten. Daardoor wordt het ook drukker op de weg”, zegt Dijcks. 'Vorig jaar zagen we ook de opkomst van de flitsbezorgers. Die kruisen het verkeer alsof de regels voor hen niet bestaan."
Daarnaast heeft de pandemie een litteken achtergelaten op veel automobilisten. "Mensen werden onzekerder achter het stuur, omdat ze minder hebben gereden vanwege het vele thuiswerken. Dat bevordert hun rijgedrag absoluut niet", vertelt Dijcks.
Vertekend beeld
De gemeente Ouder-Amstel in Noord-Holland is met 31,3 verkeersongelukken per 1000 inwoners de 'onveiligste' gemeente in Nederland. Daarmee houdt de gemeente Midden-Delfland (26,2) en Oirschot (16,8) achter zich.
Zoek hieronder jouw gemeente op:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ouder-Amstel is bekend met de cijfers. "Allereerst is Ouder-Amstel een kleine gemeente met ongeveer 14.000 inwoners. Cijfers per 1000 inwoners geven hierdoor een vertekend beeld", laat de gemeente weten.
De gemeente wijst ook op de ligging van Ouder-Amstel. "Er is veel verkeer tussen het dorp Duivendrecht en Amsterdam en we hebben een populaire recreatieve fietsroute, de Rondehoep." Ook voor Ouder-Amstel geldt: hoe meer verkeer, hoe meer mensen op de weg, hoe groter de kans dat er iets mis kan gaan.
30 kilometer
Ouder-Amstel legt zich echter niet bij de pakken neer en is bereid de mouwen op te stropen. "Verkeersveiligheid vinden we belangrijk en heeft voortdurend aandacht", laten ze weten. De gemeente kijkt daarom onder andere naar fysieke verbeteringen in de ruimte, zoals het toevoegen en verbreden van fietspaden. "Ook het afschalen naar 30 kilometer op de rijbaan is een optie."
Volgens Menno Dijcks is de 30 kilometermaatregel vooral een effectieve manier om letsel te beperken. "Wanneer het ongeluk gebeurt, zorgt een snelheid van 30 kilometer voor minder schade dan 50 kilometer", zegt hij. Ook kan het ervoor zorgen dat minder mensen de weg op gaan. "Een lagere maximumsnelheid werkt namelijk demotiverend om voor de auto te kiezen, net zoals de stijging van de parkeerkosten."
Ten slotte adviseert Dijcks automobilisten om gefocust achter het stuur te zitten. "Gebruik je telefoon niet. Ook niet handsfree, want dan kun je alsnog afgeleid raken. Ga dus echt offline de auto in."