329 euro

Zonnepanelen bij Lidl voor een prikkie: hier moet je op letten

Door EditieNL··Aangepast:
© ANP Foto en LidlZonnepanelen bij Lidl voor een prikkie: hier moet je op letten
RTL

Bij de Lidl in Duitsland kun je nu zonnepanelen kopen voor een zacht prijsje. Vanaf volgende week zijn ze ook in Nederland te koop. De supermarkt is niet de enige die zulke goedkope – en zelf te bevestigen – zonnepanelen verkoopt. Zo'n prijs klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar het installeren is volgens experts niet zonder risico.

Zonnepanelen mag je in principe zelf aanbrengen op je balkon als je toestemming hebt van de Vereniging van Eigenaren (VvE). "Maar wij zeggen dat het onveilig is", vertelt Wijnand van Hooff van brancheorganisatie Holland Solar. "Je moet namelijk een aparte groep in je meterkast aanleggen. Anders kan er overbelasting plaatsvinden en daardoor brand ontstaan."

Naast zonnepanelen voor je balkon, bestaan er ook exemplaren voor op het dak. "Daar heb je ook nog te maken met draagkracht en of ze niet wegwaaien," vertelt Van Hooff. Het zelf installeren van de panelen, die je ook bij onder meer Bol.com, Gamma en Praxis kunt kopen, is echter niet zomaar gepiept. "Een extra stop aanleggen moet echt door een specialist worden gedaan. Wij houden ons erbij dat het door een installateur moet gebeuren", waarschuwt hij.

Ook Koen Kuijper van energievergelijk.nl adviseert om de zonnepanelen niet op eigen houtje te installeren. "Het is verstandig om een gekwalificeerd elektricien in te schakelen om ervoor te zorgen dat alles correct wordt aangesloten. Tenzij je een gedegen kennis hebt van elektriciteit en stroomvoorziening."

Wat levert het op?

Maar hoeveel leveren zulke doe-het-zelf-panelen je eigenlijk op? De opbrengst van zonnepanelen is de hoeveelheid kilowattuur (kWh) die een zonnepaneel opwekt. "De huidige stroomprijs ligt op 27,5 cent per kWh," zegt de energiedeskundige. De opbrengst van een zonnepaneel hangt samen met zijn vermogen, dat wordt gemeten in Wattpiek. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie het zonnepaneel kan produceren.

Zonnepaneel van de Lidl

Het Lidl-paneel kost 329 euro. Wanneer je 329 deelt door 27,5 cent kom je uit op een waarde van ongeveer 1200 kWh elektriciteit. De LIDL-panelen leveren op je balkon of terras ongeveer 400 kWh per jaar op. "Dan heb je de panelen al binnen drie jaar terugverdiend, wat natuurlijk erg netjes is", zegt Kuijper.

Totale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt
Lees ook

Totale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt

De omvormer die bij de Lidl-zonnepanelen zit, levert in de praktijk tussen de 500 en 600 Wattpiek op. "Daar kun je behoorlijk wat huishoudelijke apparaten op laten draaien, zoals een koelkast, LED-TV én een PC," vertelt de energiedeskundige. 

Zonnepaneel van de Praxis

Nu het paneel van de Praxis. "Die zijn qua vermogen en opbrengst vergelijkbaar met die van Lidl, maar een stuk duurder," vertelt Kuijper. Afgerond hebben ze een waarde van 2.030 kWh elektriciteit bij een investering van 559,20 euro. Met de huidige stroomprijs en een opbrengst van 400 kWh per jaar betekent dit dat je de panelen in vijf jaar zou terugverdienen. Absoluut niet slecht.

Conclusie? "Ik vind de deal van Lidl, gezien de lage kosten, een hele interessante. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je de panelen op een plek installeert waar ze voldoende opwekken," aldus Kuijper.

Lees meer over
Editie NL Link in bioZonne-energieZonnepaneelDuurzaamheid