Verbod of niet?

Totale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt

Door Bart Reijnen··Aangepast:
© RTL NieuwsTotale verwarring om 'terugleverboete' zonnepanelen: zo zit het echt
RTL

Het is voor mensen met zonnepanelen bijna niet meer te snappen. Vanochtend werd bekend dat de nieuwe coalitie de zogenoemde 'terugleverboete' voor zonnestroom wil verbieden. NSC-kamerlid Wytske Postma diende daar een voorstel voor in. En de andere coalitiepartijen steunden het plan. Maar in de loop van de ochtend werd duidelijk dat het voorstel net iets anders in elkaar steekt. En dat die terugleverboete gewoon blijft bestaan. 

Om te beginnen, wat is die 'terugleverboete'? Het gaat om een heffing die energiemaatschappijen sinds kort in rekening brengen bij klanten met zonnepanelen. Vaak gaat het om een paar tientjes per maand. Energiemaatschappijen zeggen dat die heffing noodzakelijk is, omdat mensen met zonnepanelen de bedrijven extra geld kosten. 

Duur stroomtarief vergoeden

Dat zit zo: klanten mogen de stroom die ze opwekken met hun zonnepanelen wegstrepen tegen de stroom die ze verbruiken. Dat heet de salderingsregeling. Dat pakt gunstig uit voor de klant, maar vaak negatief voor het energiebedrijf. Want op de momenten dat het heel zonnig is - en consumenten veel stroom terugleveren - staat de stroomprijs heel laag. 

Maar door de salderingsregeling moeten de energiebedrijven dan wél gewoon het dure stroomtarief vergoeden. Energiebedrijven vullen dat gat met een terugleverheffing ofwel 'terugleverboete' voor zonnepaneelhouders. 

ACM: extra terugleverkosten zonnepanelen niet verboden
Lees ook

ACM: extra terugleverkosten zonnepanelen niet verboden

NSC-kamerlid Postma vertelde vanochtend in verschillende media dat ze af wilde van die terugleverboete. Ook bij RTLZ. Energiebedrijven reageerden meteen verrast. 

Jojobeleid van de overheid

Volgens de brancheverenging Energie-Nederland voert de overheid op deze manier een jojobeleid. Maar tegelijkertijd vond energiebedrijf Vattenfall het ook lastig om te reageren, toen we om een reactie vroegen. 

Want wat bedoelde het NSC-Kamerlid nou precies? Ging het over een verbod op de terugleverheffing ofwel die boete, zoals Postma in verschillende media vertelde? In het schriftelijke amendement kwam die term namelijk helemaal niet voor. Daar gaat het alleen over de terugleververgoeding, merkte CDA-partijleider Bontenbal op.

Die twee termen lijken op elkaar, maar zijn heel verschillend. De terugleververgoeding gaat alleen klanten aan die meer stroom op het net zetten dan ze afnemen. Dat is maar een hele kleine groep Nederlanders. 

Negatieve stroomprijs

Soms als het heel zonnig is, wordt er zoveel stroom het net op gepompt, dat de stroomprijs negatief wordt. Mensen met een dynamisch contract moeten dan geld betalen om van hun zonnestroom af te komen. En precies daarover gaat het in het voorstel van NSC. 

De coalitiepartijen willen dat het verboden wordt dat deze klanten moeten betalen om stroom te leveren. Het gaat dus níet over de terugleverheffing/boete. Want die heffing van een paar tientjes per maand blijft gewoon bestaan voor de miljoenen Nederlanders met zonnepanelen op hun dak. 

'Valse beloftes'

Vanmiddag werd het NSC-kamerlid hier flink over aangepakt in de Tweede Kamer. Volgens verschillende oppositiepartijen probeerde de coalitie mooie beloftes te doen 'met chocoladeletters op de voorpagina van de krant'. Terwijl het overgrote deel van de zonnepaneelbezitters hier niks beter van wordt. 

Al met al blijft het enorm verwarrend voor mensen met zonnepanelen. 

Flipperkast

"Ik sta hier wel van te tollen", zegt Nathan Rozema. Hij heeft sinds ongeveer een jaar 8 zonnepanelen op zijn dak. In de tussentijd is het beleid al meerdere malen omgegooid. Het vorige kabinet wilde de salderingsregeling nog gefaseerd afbouwen. Vervolgens stak de Eerste Kamer daar een stokje voor. 

En de nieuwe coalitie gaat de salderingsregeling nu opeens in één keer stopzetten, per 2027. Rozema: "Het vliegt echt alle kanten op, het lijkt wel een flipperkast." Enige voordeel: als straks de salderingsregeling eindigt, wordt de terugleverheffing waarschijnlijk ook afgeschaft. Maar nu dus nog niet. 

Lees meer over
Editie NL Link in bio