Herinnering

De MH17-ramp is 10 jaar geleden, maar voelt als de dag van gisteren

·Aangepast:
© ANPDe MH17-ramp is 10 jaar geleden, maar voelt als de dag van gisteren
RTL

Het is vandaag 10 jaar geleden dat de MH17-ramp heeft plaatsgevonden. Veel mensen weten nog goed waar ze waren of wat ze deden toen ze het nieuws hoorden. Hoe kan het dat je brein dit tijdens deze ingrijpende gebeurtenissen zo goed opslaat?

Volgens neurowetenschapper Chantal van den Berg slaan onze hersenen informatie op die gekoppeld is aan bepaalde momenten. "Dat heet een associatie", vertelt ze aan Editie NL. 

Associaties worden vaak gemaakt tijdens heftige momenten. "Alle info rondom deze vervelende gebeurtenissen leg je dan vast. Of het mooi weer was, en bijvoorbeeld met wie je hebt gesproken." Het horen van het woord 'MH17' kan dan al voldoende zijn om deze informatie weer naar boven te halen. 

Nederland herdenkt nationale ramp met MH17
Lees ook

Nederland herdenkt nationale ramp met MH17

Dit gebeurt echter niet alleen bij vervelende momenten. "Maar ook bij blije momenten, zoals verjaardagen of een huwelijk."

Om herinneringen zoals die van de MH17-ramp te onthouden, moet er wel aandacht aan worden geschonken. "Bij mensen die het van dichtbij hebben meegemaakt zal de herinnering blijven. Maar als niemand aandacht zou schenken aan MH17, dan zakt het wel een beetje weg", vertelt van den Berg.

Volgens herinneringsexpert David Duindam duurt het lang voordat een herinnering echt geworteld is. "Daar heb je ook culturele vormen voor nodig, zoals films, boeken of monumenten. Zoals dit bijvoorbeeld is gedaan na de Tweede Wereldoorlog." Het openen van het MH17 monument in 2017 is volgens hem hiervoor al een begin.

Lees meer over
Editie NL Link in bio