Tandversiering

Tooth gems steeds populairder: 'Laatst kwam een Tweede Kamerlid langs die er één wilde'

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© InstagramTooth gems steeds populairder: 'Laatst kwam een Tweede Kamerlid langs die er één wilde'
RTL

Ze zijn er tegenwoordig in alle kleuren, vormen en maten: tooth gems. Tandartsen zien de tandversierinkjes nu steeds vaker voorbijkomen, zowel bij jong als oud. De één vindt ze prachtig en de ander een beetje ordinair, maar gevaarlijk zijn ze niet - mits je het door iemand laat plaatsen met een certificaat.

Jülide Özer is naar eigen zeggen de eerste officiële tooth gem-artiest uit Nederland. Ze begon 6 jaar geleden met het plaatsen van de tandversierinkjes. "Ik ben ermee begonnen omdat ik ze zelf altijd wilde", vertelt ze aan Editie NL.

Volgens Özer was het plaatsen van de tooth gems een gat in de markt. "Ik ben via via terechtgekomen bij een oudere vrouw die zei dat niemand het werk meer deed. Haar spullen lagen op zolder te verstoffen. Uiteindelijk heeft zij me het allemaal geleerd zodat ik het zelf kon."

Hetzelfde materiaal als tandartsen

De tooth gem-artiest zorgde ervoor dat ze de cursus tandkristallen haalde en begon gelijk met het plaatsen van de steentjes. "Ik heb kristallen, gouden of zilveren steentjes van Swarovski." Om die te plaatsen op de tanden gebruikt ze hetzelfde materiaal als tandartsen en orthodontisten. "Je hebt ook mensen die het zonder certificaat plaatsen. Die gebruiken vaak secondelijm of nagellijm."

Rapper Drake met een tooth gem© Instagram
Rapper Drake met een tooth gem

Kan het kwaad?

Maar zo'n kristal op je tand, kan dat kwaad? In principe niet, zegt tandarts Jan Willem Vaartjes. Hij ziet dat er steeds meer aandacht komt voor de tandversierinkjes. "Je kan het erop lijmen zonder te slijpen en je kan het er relatief makkelijk afkrijgen," vertelt hij. De lijm die wordt gebruikt door officiële tooth gem-artiesten is dezelfde lijm die tandartsen gebruiken om vullingen te plaatsen.

De kristallen hebben ook geen negatief effect op je gebit. "Zo'n klein edelsteentje is geen enkel probleem, omdat het niet tegen je tandvlees komt." Grotere versieringen kunnen namelijk tegen het tandvlees aankomen en het irriteren, maar dat is bij de kleinere steentjes niet het geval. "Het is dus helemaal niet gevaarlijk."

Volgens tooth gem-artiest Özer is dat juist de reden dat steeds meer mensen een kristalletje willen laten plaatsen. "Tooth gems zijn een nieuwe vorm van versiering, maar dan zonder littekens, vlekken of complicaties. Mits je het goed laat plaatsen."

Van politici tot kakkers 

Özer heeft een eigen studio en staat ook vaak bij evenementen waar ze de kristallen plaatst. Daar komen allerlei soorten mensen op af. "Mijn jongste klant ooit was 4 jaar en de oudste 80 jaar," vertelt ze. "Laatst kwam er een Tweede Kamerlid langs die een tooth gem wilde. En onder andere rappers, maar ook kakkers komen langs. Het wordt nu allemaal meer geaccepteerd dan vroeger."

Zo duur is een tooth gem

Een kristalletje kun je vanaf ongeveer 30 euro laten plaatsen bij Özer. "Maar je kan het zo gek maken als je wilt." Wat ze zo leuk vindt aan het werk? "Dat je allerlei verschillende vormen kunt plaatsen, zoals cijfers en letters. Het leukste is om mensen met een lach de deur uit te laten gaan."

Lees meer over
Editie NL Link in bio