'Niet respectvol'

Eind aan rondleidingen Wallen: 'Sekswerkers geen toeristische attractie'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPEind aan rondleidingen Wallen: 'Sekswerkers geen toeristische attractie'
RTL

Amsterdam gaat groepsrondleidingen op de Wallen verbieden. Per 1 januari volgend jaar mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Wethouder Udo Kock zegt dit besloten te hebben 'omdat het niet respectvol is richting sekswerkers'.

Het is volgens Kock 'niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie'. Daarbij helpt de maatregel ook tegen de drukte op de Wallen.

Kwaliteitskeurmerk

Buiten het Wallengebied mogen rondleidingen straks nog wel, maar alleen als de gidsen een vergunning en een kwaliteitskeurmerk hebben. De maximale groepsgrootte daalt van twintig naar vijftien mensen en gratis worden rondgeleid is er ook niet meer bij - dat zou een aanzuigende werking hebben.

Wie een rondleiding wil, gaat daarvoor belasting betalen, de zogeheten vermakelijkhedenretributie. Die bedraagt nu 66 cent, maar gaat waarschijnlijk omhoog.

Ongewenst fotograferen

Wekelijks lopen tienduizenden toeristen in grote groepen door het Wallengebied in Amsterdam. Dat leidt tot veel overlast, en daar wil de gemeente Amsterdam al jaren paal en perk aan stellen.

Vorig jaar werden al strengere regels aangekondigd voor rondleidingen in het Wallengebied, maar uit een evaluatie van de gemeente blijkt dat de rondleidingen alsnog een negatieve invloed hebben op de omzet van sekswerkers. Ook ondervinden ze overlast van deelnemers aan de groepsrondleidingen, zoals 'grof gedrag en ongewenst fotograferen'. 

Amsterdam treedt op tegen lallende groepen toeristen op de Wallen
Lees ook

Amsterdam treedt op tegen lallende groepen toeristen op de Wallen

Lees meer over
Udo KockToerismeSekswerkAmsterdamGemeente Amsterdam