Bufferzones

Undercoverbeeld: zo worden vrouwen benaderd door anti-abortusactivisten

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© RTL NieuwsUndercoverbeeld: zo worden vrouwen benaderd door anti-abortusactivisten
RTL

Minister De Jonge stelt dat het steeds lastiger wordt voor vrouwen om naar een abortuskliniek te gaan vanwege anti-abortusactivisten. Hij pleit daarom voor bufferzones rondom de kliniek. Kan een vrouw nog ongestoord naar een abortuskliniek? Een verslaggever van RTL Nieuws ging undercover.

Pal voor de deur van abortuskliniek Vrelinghuis in Utrecht staan anti-abortusdemonstranten. Zodra onze redacteur naar binnen wil gaan, wordt ze aangesproken door een van de demonstranten. "Je geeft jezelf levenslang", zegt zij.

"Doe het niet", vervolgt de demonstrerende vrouw. "Elke vrouw weet dat het niet goed is." De demonstrant vertelt graag hulp aan te willen bieden en te willen waarschuwen voor de negatieve gevolgen van abortus. "Ik zeg altijd: doe het jezelf niet aan."

Anti-abortusactivisten staan bij abortusklinieken om vrouwen aan te spreken. “Je geeft jezelf levenslang. Doe het niet”, zegt één van de activisten tegen onze undercover redacteur.

Bufferzone

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid pleit voor bufferzones bij abortusklinieken, omdat vrouwen die op het punt staan een vrucht te laten verwijderen vaak lastig worden gevallen door activisten. Een bufferzone moet betogers op een gepaste afstand houden.

Bij de Gynaikon Kliniek in Roermond is de maatregel al van toepassing. Directeur Gerrit Zomerdijk zegt dat die zone goed werkt. "Op het moment dat wij constateren dat demonstranten zich er niet aan houden, kunnen wij de politie bellen."

De politie wordt volgens Zomerdijk niet vaak gebeld. "De demonstranten weten donders goed waar ze zich aan moeten houden en dat ze een probleem hebben als ze dat niet doen."

Intimiderend

De demonstranten zorgen ervoor dat patiënten regelmatig geëmotioneerd de kliniek binnenkomen, vertelt manager Bar-Lev Querido van het Vrelinghuis. "Het wordt door onze patiënten als intimiderend ervaren. Ze zijn vaak overvallen door het feit dat ze door een wildvreemde worden aangesproken met de vraag: wat komt u hier doen? In een aantal gevallen geef je daar dan maar antwoord op en vervolgens worden ze heftig toegesproken."

Querido vindt de bufferzones dan ook een goed idee. "Het steekt dat ze onze patiënten hinderen."

Op andere gedachten brengen

"Ik vind het niet terecht", zegt een van de anti-abortusdemonstranten over het plan voor de bufferzones. "Ik ervaar zelf niet dat ik op een agressieve manier vrouwen tot andere gedachten wil brengen.  Als ik hier sta, vanuit een harde en een veroordelende houding, dan kan ik begrijpen dat het niet fijn is. Maar in mijn hart veroordeel ik die vrouw niet."

Minister De Jonge: zorg voor bufferzones bij abortusklinieken
Lees ook

Minister De Jonge: zorg voor bufferzones bij abortusklinieken

De anti-abortusactiviste.© RTL Nieuws
De anti-abortusactiviste.

"Ze kunnen zeggen: wij willen geen gesprek", vervolgt de demonstrante. "Die keuze hebben ze. Er zijn altijd vrouwen die het wel willen. Ik val de vrouwen niet aan, ik spreek ze aan."

Abortus

Anne-Fleur Dekker was 19 jaar toen ze ongewenst zwanger raakte en een abortus onderging. "Je maakt die keuze niet zomaar. Ik heb alle voors en tegens tegen elkaar afgezet", vertelt ze. "Ik zag mezelf op dat moment geen kind onderhouden en ook mentaal voelde ik mezelf totaal niet klaar voor een kind."

Anne Fleur Dekker© RTL Nieuws
Anne Fleur Dekker

Dekker vindt het "heel verkeerd" dat anti-abortusdemonstranten voor de deur van abortusklinieken mensen aanspreken. "Er zijn echt al heel wat tranen over die keuze gelaten. Dan kom je daar heel kwetsbaar aan en klampt iemand je vast, die je probeert te beïnvloeden in je eigen keuze. Ik denk dat het mensen echt kan beschadigen."

Nadat Dekker een column schreef over haar abortus, deelden veel ervaringsdeskundigen hun verhaal met haar. Vrouwen zeiden uitgemaakt te zijn voor moordenaar. Ook werd de vrouwen verteld dat ze een slecht mens zijn en in de hel zouden komen als ze abortus zouden plegen, vertelt Dekker. "Dat draagt bij aan veel meer psychologisch leed na de abortus."

Lees meer over
Hugo de JongeAbortusZwangerschapDemonstratiesLink in bio