Speciale pendelbus asielzoekers Ter Apel voldoet, 'geen incidenten'
De speciale pendelbus voor asielzoekers in het noorden van het land werkt naar behoren. De eerste ervaringen zijn positief, en er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan.
Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol aan de Tweede Kamer.
Niks te verliezen
De pendeldienst kwam er midden mei omdat er veel overlast was door asielzoekers op de normale buslijn. Volgens vervoersbedrijf Q-buzz die de dienstregeling verzorgt, zijn het vooral asielzoekers uit veilige landen die voor overlast zorgen.
Dat zijn landen als Marokko, Algerije, Albanië. Ze worden het land uitgezet en veroorzaken overlast omdat ze toch niks te verliezen hebben.
Kaartjes vooraf kopen
Chauffeurs van lijn 73 - ook wel de 'agressielijn' genoemd - dreigden met een boycot. Als er niks zou veranderen, zouden ze de halte van het asielzoekerscentrum Ter Apel voortaan overslaan. Daarom werd de asielbus in het leven geroepen.
De kaartjes voor de zogenoemde asielbus, die rijdt tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel (Groningen) en het treinstation Emmen, moeten vooraf worden gekocht. Ook is de bushalte bij de ingang van het azc, en daarmee in het zicht van de beveiliging.
Wangedrag niet belonen
De Tweede Kamer drong erop aan het vervoer niet gratis aan te bieden om wangedrag niet te belonen. De prijs van het kaartje is nagenoeg gelijk aan die voor de normale buslijn, meldt Broekers-Knol.
Het gaat om een proef tot midden augustus. Daarna wordt duidelijk of de bus langer blijft rijden of niet.