Groot deel maagzuurremmer ranitidine teruggeroepen

Een groot deel van de ranitidine op de Nederlandse markt wordt teruggeroepen, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In de maagzuurremmers zit mogelijk de kankerverwekkende stof NDMA.
RTL Nieuws meldde gisteren dat de terugroepactie aanstaande was. De inspectie zei eerder dat er geen 'acuut risico' is en dat het belangrijk is 'dat patiënten niet zomaar stoppen met hun geneesmiddelen'.
In Nederland krijgen bijna 150.000 mensen maagzuurremmers met ranitidine voorgeschreven. Het medicijn wordt ook zonder recept bij drogisterijen verkocht.
Informatie via apotheker
"Alle ranitidine die mensen op recept voorgeschreven hebben gekregen wordt teruggehaald bij de patiënten", meldt de inspectie. "Mensen die ranitidine op recept hebben gekregen worden hierover geïnformeerd door hun apotheker en kunnen dit omruilen voor een ander geneesmiddel."
Donderdag had de inspectie al gemeld dat de maagzuurremmers "op korte termijn" zouden worden teruggeroepen.
Achtergrond terugroepactie
In de maagzuurremmers met ranitidine zou de kankerverwekkende stof nitrosamine kunnen zitten, ook wel bekend als NDMA. Dit is waarschijnlijk ontstaan tijdens de productie van de medicijnen. Inmiddels is dus bekend dat in Nederland verschillende partijen zijn waarin deze stof aangetroffen is. Om hoeveel partijen het precies gaat kan de inspectie nog niet zeggen.
De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd geeft aan dat ze met strenge limieten werken. Er is nu gekeken naar de aanwezigheid van de stoffen bij chronisch gebruik van een dosis een zware dosis van 600 mg.
Op dit moment doet de Europese gezondheidsautoriteit EMA onderzoek naar de schadelijkheid van NDMA. Daar is nog weinig over bekend. Het is tot nu toe alleen op dieren getest; toen bleek het kankerverwekkend te zijn. Welk effect het precies heeft op mensen, wordt waarschijnlijk later dit jaar bekend.
Onderdeel van dossier
Ziek door medicijnen