Meer jonge daders

Flinke stijging onlinefraude: veel tieners die snel geld willen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPFlinke stijging onlinefraude: veel tieners die snel geld willen
RTL

Het aantal bij de politie bekende gevallen van onlinefraude is in het afgelopen jaar flink toegenomen. Uit de jaarlijkse misdaadcijfers blijkt dat het aantal fraudegevallen met onlinehandel met 31 procent steeg. Wat opvalt is het groeiend aandeel jonge daders.

Ook betaalfraude en cybercrime namen toe, terwijl het aantal zakkenrollers juist afnam, blijkt uit de jaarlijkse misdaadcijfers van de politie. De betaalfraude nam toe met 67 procent, het aantal meldingen van cybercrime steeg met 64 procent.

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime
Lees ook

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime

Korpschef Erik Akerboom

Korpschef Erik Akerboom vertelt in het AD dat hij de cijfers eerst bijna niet geloofde. "We hebben nog gekeken of we anders zijn gaan meten, maar dat blijkt niet het geval. De enige verklaring die we hebben, is dat er steeds meer online wordt gekocht. Dus neemt de fraude ook toe."

Volgens de korpschef gaat het met name om tieners die snel geld willen verdienen. "Ze zien in Marktplaatsfraude een manier om makkelijk geld te scoren om bijvoorbeeld te kunnen stappen", vertelt de korpschef. "Of ze stellen tegen betaling hun bankrekening ter beschikking aan criminelen."

Minder traditionele criminaliteit

Tegelijkertijd is het aantal meldingen van zakkenrollers met 14 procent gedaald. Het aantal woninginbraken nam met 8 procent af. Volgens Akerboom zijn de criminelen dus vooral online actief. "Onlinefraude zoals op Marktplaats is veel makkelijker en de pakkans is kleiner."

Misdaadcijfers toegenomen

Het is voor het eerst in bijna tien jaar dat de misdaadcijfers zijn toegenomen. Akerboom vreest echter dat de totale criminaliteit nog veel hoger zal liggen.

De korpschef denkt dat mensen veel minder snel aangifte doen als ze online voor een klein bedrag zijn opgelicht of hun wachtwoord is gekraakt. Daardoor is internetcriminaliteit erg lastig te meten.  

Akerboom wil dat de politie meer preventief dan repressief gaat optreden. "De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden."

Techjournalist Daniël Verlaan legt uit wat een sterk wachtwoord is.
Lees meer over
Erik AkerboomPolitie in NederlandPolitieCybersecurityInternetInternetfraude