Toeslagenaffaire

Staatssecretaris op bezoek bij gedupeerde toeslagenaffaire: 'Nu moet ze het bewijzen'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© Eigen fotoStaatssecretaris op bezoek bij gedupeerde toeslagenaffaire: 'Nu moet ze het bewijzen'
RTL

"Het is fijn dat ze is langs geweest, maar nu moet ze het bewijzen", zegt de 38-jarige Dulce Gonçalves Tavares. Ze is één van de gedupeerden in de toeslagenaffaire en een van de eersten aan wie Alexandra van Huffelen, de nieuwe staatssecretaris voor de toeslagen, een bezoek bracht.

Van Huffelen voegde met het bezoek daad bij woord. Ze kondigde gisteren aan direct na haar beëdiging te gaan praten met gedupeerden van de toeslagenaffaire. 

Duizenden ouders raakten in de omvangrijke zaak niet alleen hun kinderopvangtoeslag kwijt, ze moesten ook eerder ontvangen toeslag terugbetalen, nadat ze werden beschuldigd van fraude. De affaire en wanorde bij de Belastingdienst kostten Menno Snel de kop

Een van die gedupeerden is de Rotterdamse Dulce Gonçalves Tavares, die 7 jaar geleden te horen kreeg dat ze 125.000 euro terug moest betalen. Ze vroeg eind vorig jaar haar dossier op, om te kunnen begrijpen wat er aan de hand was en ontving in december een map met zwartgelakte pagina's. Een video van dat dossier zette de band van Snel en de gedupeerden nog verder op scherp en leidde uiteindelijk zijn vertrek in.

Zonder eten naar bed

Maar daarmee zijn de problemen van Dulce niet opgelost. In 2013 werd beslag gelegd op haar inkomen en werden alle toeslagen stopgezet. "En dan ben je alleenstaande moeder met drie kinderen van 8 tot en met 11 jaar. Dan kom je echt in een gat terecht en denk je: hoe dan? Je gaat financieel naar de grond toe. Je wordt afhankelijk van anderen. Je belandt echt in een diep gat."

Dulce kreeg financiële hulp van collega's om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. "Zij maakten van mijn probleem hun probleem. Ik dacht: waar ben ik in terecht gekomen? Mijn kinderen en ik moesten soms zonder eten naar bed. Je wordt dan echt kapot gemaakt."

Nieuwe staatssecretaris direct naar gedupeerden toeslagenaffaire
Lees ook

Nieuwe staatssecretaris direct naar gedupeerden toeslagenaffaire

Dulce belandde uiteindelijk drie jaar lang in de schuldsanering. Sinds oktober 2019 is ze daaruit. Gisteren kon ze voor het eerst in al die jaren zelf een verjaardag organiseren voor haar zoon die achttien jaar oud werd. "In het verleden kreeg ik wel dingen, maar nu hóefden we geen dingen van mensen te krijgen. Ik kon van mijn eigen geld iets kopen en gebak in huis halen. Alleen mijn zoon kwam thuis en zei: we doen het al jaren zo, dit hoeft niet, bewaar dat geld, nu ga ik voor jou zorgen."

En na die fijne verjaardag kwam dus het bezoek van staatssecretaris Van Huffelen. "Ze wilde zich inleven en zien wat dit daadwerkelijk met ons heeft gedaan. Ze gaf aan dat ons verhaal haar moed en kracht gaf om aan de slag te gaan."

'Fijn gesprek'

Volgens Dulce was het een fijn gesprek, al blijft ze sceptisch."Wij hebben zoveel gezien en gehoord, en niemand van de mensen die kwamen praten, kwam met een oplossing. Ik ben hartstikke dankbaar dat ze is gekomen. De vraag is alleen: hoe nu verder? Wat is de oplossing? Die vraag kon ze niet beantwoorden. Ze kon alleen zeggen dat ze haar best gaat doen om iets te doen." 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dulce blijft afwachtend. "Niemand heeft dit opgepakt. We zijn in ons gelijk gesteld dat we geen fraudeurs zijn. Maar er is nog steeds geen oplossing. We moeten het tweede rapport van Donner afwachten, dat wordt steeds uitgesteld." Dulce noemt het wel 'slim' dat de staatssecretaris op haar eerste werkdag langskwam. "Dat moet ook als je dit probleem echt wilt oplossen." 

Knoop doorhakken

Van Huffelen krijgt wel een kans van Dulce, zegt ze. "De vraag is nu: wie gaat de knoop doorhakken over compensatie? Gaat er wel iets gebeuren, willen ze dat wel doen? Ik weet het niet. We geven haar de kans. Ik heb haar gezegd: bewijs het maar, durf het maar, doe het maar. En zij heeft gezegd dat ze haar best gaat doen. Ze kan alleen het vertrouwen terugwinnen door dit op te lossen. Want met alleen luisteren komen we niet verder. Tot nu toe luisterden mensen, hebben ze die informatie in een pot gestopt en die pot dichtgedaan."

Een overzicht van de ontwikkelingen die tot zijn aftreden leidden.

Toch heeft Dulce een goed gevoel over 2020. Het leven lacht haar weer een beetje toe, zegt ze. Ze is ook net geslaagd voor een belangrijk examen. "Ik werk bij toezicht en handhaving. Daar ben ik wijkbeheerder en vanaf nu mag ik nieuwe instromers gaan begeleiden."

Dat maakt haar trots. "Ik heb bewezen dat ik ondanks alle ellende toch presteer. Terwijl je geestelijk kapot bent gemaakt. Mijn doel was werken, werken, werken. Als je uiteindelijk dan toch iets behaalt, ben je blij en trots. Mijn kinderen zeg ik: neem een voorbeeld aan je moeder. In wat voor situatie je ook komt, je moet altijd blijven strijden."

Lees meer over
Toeslagenaffaire BelastingdienstNederland