Toeslagenaffaire

Tik op vingers Belastingdienst: stel krijgt alsnog kinderopvangtoeslag uit 2014 terug

Door Pieter Klein··Aangepast:
© ANPTik op vingers Belastingdienst: stel krijgt alsnog kinderopvangtoeslag uit 2014 terug
RTL

De Belastingdienst moet alsnog toeslag voor kinderopvang uitbetalen aan een gedupeerde ouder die in 2014 in de knel kwam. Volgens de hoogste rechter heeft de vrouw wel degelijk recht op een deel van de toeslag en heeft de Belastingdienst dit onterecht van de hand gewezen.

Dit blijkt uit een nieuwe uitspraak van de Raad van State, die belangrijk kan zijn voor andere ouders die in het verleden door de Belastingdienst te hard zijn aangepakt.

11.000 euro terugbetalen

Het gaat in deze zaak om een ouder die kon aantonen wel degelijk kosten te hebben gemaakt voor kinderopvang en die voor een groot deel ook had betaald. Maar omdat volgens de fiscus niet álle kosten waren voldaan, zou er geen enkel recht zijn en daarom werd de toeslag op nul gezet. De Raad van State verwijst dit nu naar de prullenbak en zegt dat de Belastingdienst alsnog ruim 11.000 euro moet betalen. De fiscus verzette zich daar tot vlak voor de zitting nog tegen.

Belastingdienst moet menselijker worden bij toeslagen kinderopvang
Lees ook

Belastingdienst moet menselijker worden bij toeslagen kinderopvang

De rechters borduren voort op een baanbrekende uitspraak van oktober, waarin de Raad van State terugkwam op eigen jurisprudentie. Toen werd gezegd dat de menselijke maat uit het oog was verloren, en dat als ouders konden aantonen dat zij een deel van de kosten hadden voldaan, dat ze voor dat deel wel recht hadden op toeslagen voor kinderopvang. Veel ouders kwamen eerder in grote problemen door terugvorderingen van tienduizenden euro’s.

Met terugwerkende kracht

Na het aftreden van staatssecretaris Snel (Financiën) paste minister Hoekstra de regeling in december aan en hij kondigde toen aan dat de regeling met terugwerkende kracht vanaf oktober 2019 zou gelden. In de uitspraak van de Raad van State van vandaag wordt die lijn nu voor het eerst doorgetrokken naar de betaling van toeslag voor kinderopvang in 2014. Binnen enkele maanden moet het de Belastingdienst duidelijk maken of de fiscus ook anderen tegemoet gaat komen.

De nieuwe uitspraak van de Raad van State is ook van belang voor het rapport van de commissie-Donner. Die bekijkt niet alleen of meer ouders slachtoffer waren van een doorgeslagen fraudejacht, maar Donner zal ook adviseren of er meer groepen ouders op een andere manier de dupe zijn van een hardvochtige behandeling door de Belastingdienst en of zij alsnog moeten worden gecompenseerd, en over welke jaren.

Ouders wachten al maanden

Duizenden ouders wachten al maanden op duidelijkheid hierover. Het rapport-Donner komt naar verwachting half maart, zo liet de nieuwe staatssecretaris Alexandra Van Huffelen anderhalve week geleden weten.

In de zaak die nu diende bij de Raad van State ging het om een ouder die verbonden was aan een kinderopvanginstelling in Almere. Tegen die instelling werd in het najaar van 2014 een fraudeonderzoek ingesteld, zo blijkt uit het dossier dat de Belastingdienst na aanvankelijk verzet vrijgaf. In dat dossier duikt nu bewijs op dat er geen fraude werd vastgesteld, maar dat bij alle andere ouders wél de toeslag voor kinderopvang onterecht werd stopgezet, waardoor zij – en de kinderopvanginstelling – in grote problemen kwamen.

Jolande kreeg boete op boete.
Lees meer over
Menno SnelAlexandra van HuffelenHans VijlbriefRaad van StateBelastingdienstToeslagenaffaire BelastingdienstKinderopvangtoeslag