Cijfers kloppen niet

Lage stikstofuitstoot door boeren klopt toch niet: 'Verkeerd berekend'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPLage stikstofuitstoot door boeren klopt toch niet: 'Verkeerd berekend'
RTL

Stikstofcijfers die boerenbelangenorganisatie het Mesdagfonds vorige maand presenteerde, blijken niet te kloppen. Uit de berekeningen van het fonds kwam naar voren dat de boeren helemaal niet zoveel bijdragen aan de stikstofuitstoot als het RIVM aantoonde. Die berekeningen blijken nu toch niet te kloppen.

Het Mesdagfonds voor de Landbouw is een boerenbelangenorganisatie die twijfelde aan de stikstofberekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De boeren vonden dat de pijlen onterecht te veel op de boeren gericht werden. Daarom vroeg het fonds aan deskundigen om de stikstofuitstoot opnieuw te berekenen.

Lagere bijdrage landbouw

Uit die berekeningen bleek vorige maand dat de landbouw niet verantwoordelijk is voor 45 procent van de neerslag van stikstof, maar voor slechts 25 procent. Volgens de berekeningen van het Mesdagfonds draagt het verkeer verder bij aan 41 procent van de neerslag. Volgens het RIVM ligt dat percentage slechts op 6 procent.

Berekeningen onjuist

Het RIVM meldt nu dat die berekeningen van de boerenbelangenorganisatie onjuist waren. Tijdens de persconferentie van het Mesdagfonds werd er vorige maand al ernstig getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de cijfers. De onderzoekers zouden niet beschikken over precieze data die het RIVM heeft.

Boeren komen met alternatieve stikstofcijfers: hoe serieus zijn die?
Lees ook

Boeren komen met alternatieve stikstofcijfers: hoe serieus zijn die?

Vragen oproepen

De onderzoekers van het Mesdagfonds zeiden toen in een reactie dat ze vooral vragen wilden oproepen. Waar baseren we ons beleid eigenlijk op, in Nederland? Gaat dat wel eerlijk? Worden wel de goede keuzes gemaakt? 

Het Mesdag Zuivelfonds presenteerde de berekeningen vorige maand tijdens een persconferentie.© ANP
Het Mesdag Zuivelfonds presenteerde de berekeningen vorige maand tijdens een persconferentie.

'Stikstofgevoelige' natuurgebieden

Dat de cijfers van het Mesdagfonds niet kloppen, heeft volgens het RIVM twee redenen. De onderzoekers zouden de berekeningen verkeerd hebben uitgevoerd. Ook hebben de boeren zich gebaseerd op alle Nederlandse natuurgebieden, terwijl het RIVM alleen kijkt naar gebieden die 'stikstofgevoelig' zijn. Daarom valt het cijfer van het Mesdagfonds veel lager uit.

Het Mesdagfonds erkende gisteren al wel dat er een fout was gemaakt, maar de onderzoekers zeiden dat de oorzaak een fout in het systeem van het RIVM is. Volgens het RIVM is daar geen sprake van.

Hoe berekent het RIVM eigenlijk de stikstofdepositie?

Het RIVM heeft zes geavanceerde meetstations door het hele land die elk uur de ammoniakuitstoot meten, en daarnaast in ruim 80 natuurgebieden nog zo'n 300 simpeler meetpunten. Op verschillende plekken wordt ook gemeten hoeveel ammoniak in regen zit en hoeveel er wordt opgenomen door bodem en planten.

Daarnaast gebruikt het RIVM modellen om conclusies te verbinden aan de gemeten data: hoeveel van de uitgestoten stikstof komt uiteindelijk in de natuur terecht, en waar komt het vandaan? Dat leidt tot een resultaat: de stikstofdepositie.

Het RIVM geeft toe dat het gebruik van rekenmodellen niet ideaal is, maar het alternatief is dat het hele land wordt volgehangen met meetapparatuur. Dat is volgens een woordvoerder praktisch onmogelijk en veel te duur.

Er zijn nogal wat misverstanden over stikstof en wat het voor de natuur betekent. We leggen het hier uit.
Lees meer over
RIVMStikstofcrisisLandbouw