Medicijn

Ziekenhuizen experimenteren met behandeling corona, maar 'geen bewijs dat het werkt'

Door Eva Kropman / Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
© ANP FotoZiekenhuizen experimenteren met behandeling corona, maar 'geen bewijs dat het werkt'
RTL

We hopen er allemaal op, maar er is nog geen werkend, getest medicijn voor coronapatiënten, en er is ook nog geen vaccin dat de ziekte kan voorkomen. Wel heeft de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) behandeladviezen opgesteld, met medicijnen die eigenlijk voor andere ziektes zijn bedoeld.

In die behandeladviezen zijn drie medicijnen genoemd die ziekenhuizen kunnen gebruiken bij ernstig zieke coronapatiënten.

Het gaat onder andere om chloroquine, dat wordt gebruikt in de behandeling tegen malaria. De middelen zijn dus bekend en worden gebruikt, maar nog níét in de strijd tegen het coronavirus. 

Niet duidelijk of het werkt

"Het is dus niet duidelijk of het medicijn ook daadwerkelijk effectief is bij coronapatiënten", zegt Menno van der Eerden van de Nederlandse Vereniging Artsen voor Longziekten en Tuberculose tegen RTL Nieuws. Van der Eerden is ook longarts bij het Erasmus MC.

Hij benadrukt dat er nog geen resultaten bekend zijn van onderzoeken bij patiënten met corona, alleen resultaten van laboratoriumstudies. "We weten dat de virusremming werkt in het laboratorium, dat is aangetoond", zegt Van der Eerden. "Dat is op zich gunstig." 

Maar: dat wil niet zeggen dat de medicijnen ook werken in het lichaam van de coronapatiënt. Er zijn dus enkel vermoedens dat de medicijnen effectief zouden kunnen zijn.

Er is nog geen vaccin tegen het virus.

Geen tijd voor

"Om te bepalen of die medicijnen werken, zou je de resultaten moeten vergelijken met een groep die het niet krijgt", legt Van der Eerden uit. "En daar is nu geen tijd voor. Door de snelheid van de ziekte en de ernst ervan, is dit onderzoek in Nederland nog niet opgestart."

Ook kunnen de medicijnen nadelige bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, maagdarmklachten, hoofdpijn, ernstige hartklachten en hartritmestoornissen. 

Thuis en in het ziekenhuis

Voor de meeste coronapatiënten met mildere klachten, blijft gelden: thuis uitzieken en je gezondheid goed in de gaten houden, net als wanneer je griep hebt.

Als patiënten benauwd zijn, of uitgedroogd (of beide) dan komen ze in het ziekenhuis terecht, waar ze vocht en zuurstof krijgen toegediend.

 

Sehraz (16) wakker na 10 dagen op intensive care door corona: 'Zo enorm opgelucht'
Lees ook

Sehraz (16) wakker na 10 dagen op intensive care door corona: 'Zo enorm opgelucht'

Veel onbekend

Van der Eerden: "Er is daarnaast bekend dat chloroquine niet tegelijkertijd met veel medicijnen gegeven kan worden, vanwege de bijwerkingen. Het zou in dat geval zelfs schadelijk kunnen zijn voor de patiënt."

Een groot aantal ziekenhuizen behandelt patiënten met chloroquine. Hoeveel dat er zijn, is niet duidelijk. Ook is onbekend hoeveel patiënten de medicijnen al hebben gekregen. Vooral de ziekere patiënten krijgen de medicijnen toegediend. Het is niet duidelijk of er daardoor mensen zijn genezen. "Maar soms sta je met je rug tegen de muur."

"Daarom moeten we de resultaten afwachten van studies in China, voordat we echt weten of de medicijnen effectief zijn", zegt Van der Eerden. "Nu is daar geen hard bewijs voor."

Verschil tussen medicijn en vaccin? 

Een vaccin, dat er nu voor het coronavirus níét is, werkt preventief. Het voorkomt dat gezonde mensen ziek worden. 

Een medicijn is bedoeld voor mensen die de ziekte hebben. Een medicijn kan de ziekte remmen, of de patiënt genezen. Maar: ook een getest coronamedicijn is nog niet gevonden.