'Luister naar de autoriteiten'

105-jarige José overleefde Spaanse griep en vreest nu voor corona

·Aangepast:
105-jarige José overleefde Spaanse griep en vreest nu voor corona
RTL

José Ameal Peña was 4 jaar oud toen in 1918 de Spaanse griep uitbrak. Hij overleefde de dodelijke pandemie van een eeuw geleden en hoopte nooit meer zoiets mee te maken. Nu is er het coronavirus. "Wees voorzichtig. Dit mag niet nog een keer gebeuren. Er zijn toen zoveel mensen omgekomen."

De kerklokken in het Noord-Spaanse dorpje Luarca luidden onophoudelijk tijdens de Spaanse griep. De kleine José zag dagelijks begrafenisstoeten voorbij trekken als hij uit het raam keek. Van de 2000 inwoners overleden er 500 aan het virus, die de geschiedenis in zou gaan als de ergste pandemie van de 20e eeuw. De schattingen van het aantal doden lopen uiteen van 20 tot zelfs 100 miljoen slachtoffers. 

Hulpverleners van het Rode Kruis verplaatsen zieke mensen in de Verenigde Staten.© Zuma Press
Hulpverleners van het Rode Kruis verplaatsen zieke mensen in de Verenigde Staten.

Ook José kreeg de griep. "Ik was heel ziek en begrijp eigenlijk nog steeds niet dat ik er nog ben", zegt hij tegen de Spaanse krant El Mundo. "Toen ik wakker werd, kon ik amper lopen. Ik moest op handen en knieën kruipen." Terwijl hij worstelde met gigantische koorts, schreef een arts medicijnen voor van gekookte eucalyptus en zeewier. Hij had geluk en overleefde.

Aan huis gekluisterd

In de jaren erna was hij vrachtwagenchauffeur, metselaar, taxichauffeur en zelfs stierenvechter. Hij trouwde en kreeg vier kinderen, zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Vier maanden geleden vierde hij zijn 105e verjaardag met zijn hele familie. Nu zit hij aan huis gekluisterd en wil vanwege het coronavirus niet meer dat familieleden zomaar langskomen.

Spanje is een van de hardst getroffen landen van Europa door het coronavirus. Met ruim 33.000 besmettingen en meer dan 2000 doden. Het land is platgelegd om verdere verspreiding tegen te gaan.

José is hoogbejaard, bijna doof en slecht ter been. "Maar hij snapt heel goed wat er nu aan de hand is met het coronavirus", zegt zijn dochter die bij hem woont en voor hem zorgt. "Luister naar de autoriteiten", herhaalt hij keer op keer.

Niets aan de hand

Tijdens de Spaanse griep was de bestrijding van de ziekte in Spanje een ramp. Acht miljoen mensen raakten besmet en 300.000 overleden. Hogescholen en universiteiten sloten, maar bioscopen, arena's, theaters en kerken hielden hun deuren open alsof er niets aan de hand was.

Het verhaal van de Spaanse José

Deze nieuwe pandemie met beelden van volle ziekenhuizen en verlaten straten herinneren José aan die nare periode meer dan honderd jaar geleden. "Hij is bang dat hetzelfde zal gebeuren", zegt zijn dochter. Maar probeert ook gerust te stellen. "We leven nu wel in een andere tijd."

Spaanse griep

De Spaanse Griep was een wereldwijde epidemie in 1918-1919. Naar schatting heeft de griep tussen de 20 en 100 miljoen levens geëist. Het type virus dat de griep veroorzaakte was H1N1.

De griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwtes. Na een aantal dagen overleden veel mensen aan de ziekte.

Ondanks de naam lag de oorsprong van de griep niet in Spanje maar waarschijnlijk in de Verenigde Staten. Spaanse kranten waren het eerste die berichtten over het virus. 

In Nederland eiste de pandemie naar schatting 30.000 levens.

Lees meer over
CoronavirusSpanje